Björn Bus en Henk Smit artistiek managers WMC

Print
Björn Bus en Henk Smit artistiek managers WMC

Afbeelding: De Limburger

Kerkrade - Dirigent Björn Bus uit Echt wordt na de zomer algemeen artistiek manager van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Juryvoorzitter Henk Smit neemt vanaf dat moment het artistiek management van de mars- en showwedstrijden en de concertwedstrijden voor slagwerkensembles voor zijn rekening. Uiteraard treedt hij terug als jurylid.

Dat unanieme besluit heeft het WMC-bestuur woensdagavond aan de WMC-vrijwilligers overgebracht. Harrie Reumkens, die sinds 1987 de artistieke leiding heeft over het WMC, blijft parttime beschikbaar als adviseur . Bus is een leerling van Jan Cober, die aanblijft als algemeen adviseur.

Team
WMC-voorzitter Max Kousen is verheugd met de benoemingen: “De functie van artistiek manager van een festival als WMC kan niet meer worden ingevuld door één persoon. Daarvoor is het speelveld van de internationale blaasmuziek tegenwoordig te divers en gespecialiseerd. Daarom zijn we heel blij dat zij het als team oppakken.” Bart van Meijl, voorzitter van muziekkoepel KNMO toont zich positief over de verjongingsslag binnen de organisatie.

Bus is chef-dirigent bij onder meer het Orkest van de Nederlandse Douane en het Landesblasorchester Baden-Württemberg. Het actief dirigeren blijft hij combineren met zijn nieuwe functie. Hij is tevens actief bestuurslid van de WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles).

Jury
Smit volgde slagwerk en directie aan het conservatorium van Groningen en Rotterdam. Hij werkte als docent aan muziekscholen en het conservatorium in Groningen en is sinds 1980 zowel nationaal als internationaal actief als jurylid. Vanaf 1997 is hij als jurylid en juryvoorzitter van de mars- en showwedstrijden en de concertwedstrijden voor slagwerkensembles betrokken bij het Wereld Muziek Concours.

Hans Bosch, die sinds 2011 de zakelijke leiding van WMC heeft, neemt per 1 september afscheid van het WMC. Al eerder liet hij het bestuur weten dat hij na de 18e editie van WMC in 2017 zijn taken geleidelijk wilde overdragen. De werkzaamheden van Bosch worden deels overgenomen door Leonie Curvers van het Orlando Festival, waarmee het WMC een nauwere samenwerking nastreeft.

Het WMC-team bestaat vanaf dit najaar dus uit Björn Bus, Henk Smit, Maikel den Dekker (marketing en communicatie), Jules Roosenboom (externe communicatie en woordvoering), Sonja Langen (officemanagement en contact deelnemers) en Leonie Curvers.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →