Rapport: Tientallen leden illegale motorclubs blijken ook ambtenaar

Print
Rapport: Tientallen leden illegale motorclubs blijken ook ambtenaar

Vooral No Surrender en Satudarah zijn de afgelopen tijd sterk uitgebreid naar het buitenland. Afbeelding: AD/ANP

Het lukt de overheid nog niet om leden van illegale motorclubs te ontslaan als ze ambtenaar zijn. Dat blijkt uit een rapport naar de zogenoemde Outlaw Motorcycle Gangs. Nog altijd zijn er 50 leden van illegale motorclubs werkzaam bij de overheid, waarvan 27 bij defensie, tonen de cijfers aan.

Deze mensen zijn een punt van zorg omdat ze soms bij gevoelige informatie kunnen, terwijl de politie hun motorbendes soms verdenkt van criminaliteit en vandalisme. Het is echter ‘complex’ en ‘niet in alle gevallen mogelijk om daadwerkelijk tot ontslag over te gaan’. 

Gesprekken
Pas in twee gevallen is dat vorig jaar wel gelukt. Met alle anderen zijn vooral gesprekken gevoerd om aan te dringen op vertrek, maar dat blijkt vaak vergeefs. Ook wordt wel gekeken naar veiligheidsrisico’s, maar vaak kan niet worden ingegrepen. Het gaat onder meer om leden die werken bij defensie, brandweer en in gevangenissen.

Geen toename leden
Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal leden van illegale motorclubs niet verder toeneemt. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) schrijft dat toe aan de aanpak van motorbendes. Zo werd de Bandidos Motorcycle Club in december door de rechter in Utrecht verboden, al loopt dat hoger beroep nog. Een soortgelijke zaak tegen motorclub Satudarah is nog gaande. Hierin wordt maandag uitspraak gedaan.

Ook opvallend is dat het landschap van de motorbendes lijkt te versnipperen. Zo komen er zogenoemde ‘supportclubs, brotherhoods en boxingclubs’ op. Zij knappen 'het vuile werk op' voor de bendes, zodat deze zelf buiten beeld blijven. 

Vaak verdwijnen deze clubs even snel als dat ze zijn opgericht. Vooral No Surrender en Satudarah zijn de afgelopen tijd sterk uitgebreid naar het buitenland. Zo kunnen ze, vermoeden de onderzoekers, beschikken over een internationaal crimineel netwerk.