Voorlopig pole voor Alonso op Le Mans

Print
Fernando Alonso heeft het eerste stapje gezet richting zijn grote doel van deze week. De Spaanse coureur was in de eerste kwalificatiesessie voor de 24 Uur van Le Mans de snelste met de Toyota met startnummer 8.

Alonso deelt die bolide met de Japanner Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi uit Zwitserland.

Er volgen donderdagavond nog twee kwalificatiesessies voor de race die zaterdag om 15.00 uur begint. De startvolgorde wordt bepaald op basis van de beste tijd van ieder team.

Missie
De tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1 heeft een missie. Alonso wil in navolging van Graham Hill de 'Triple Crown of Motorsport' op zijn naam krijgen. De Grote Prijs van Monaco in de Formule 1 heeft de Spanjaard al binnen, nu moet hij ook nog de Indy 500 en de 24 Uur van Le Mans zien te winnen. De coureur van McLaren debuteerde vorig jaar in Indianapolis. Alonso viel op de 'Oval' uit terwijl hij aan de leiding lag. Komend weekeinde gaat hij proberen 'Le Mans' te winnen.

"In de kwalificatie was het vooral zaak om te wennen aan rijden in het donker'', zei Alonso. "Het ging goed, al moet ik nog wat rempunten ontdekken.'' Nakajima bezorgde de Toyota met startnummer 8 voorlopig poleposition door met 3.17,270 de beste tijd neer te zetten op het 13,626 kilometer lange Circuit de la Sarthe. De Japanner was 0,107 seconde sneller dan de andere Toyota (nummer 7).

Porsche
De afgelopen drie jaar pakte Porsche de winst op Le Mans. Het Duitse automerk heeft zich nu echter teruggetrokken. De Toyota's, die vorig jaar allemaal werden getroffen door technische problemen, zijn daarom favoriet voor de zege.

Racing Team Nederland van Frits van Eerd, Jan Lammers en Giedo van der Garde zette in de eerste kwalificatie de negentiende tijd neer. Het Nederlandse team komt uit in de tweede klasse, de LMP2.