Universiteit Maastricht in beklaagdenbankje om 'verengelsing'

Universiteit Maastricht (UM)

Universiteit Maastricht (UM)© ANP

De Universiteit Maastricht staat donderdag in Utrecht voor de rechter in de zaak over de 'verengelsing van het onderwijs'.

Marianne Slegers

"De verengelsing is een drama voor de stad Maastricht", aldus advocaat Bernard Tomlow van vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON). Hij zei dit voorafgaand aan de rechtszaak van BON tegen de Universiteit Maastricht, de Universiteit Twente en de onderwijsinspectie om de verengelsing van het hoger onderwijs tegen te gaan.

Plakken"Slechts 30 procent van de internationale studenten blijft nog een jaar of zeven plakken in Limburg. De internationale student kost veel geld maar levert maar weinig op. Word dan een privé-universiteit, maar breng dit niet ten laste van de Nederlandse student,” zegt Tomlow.

Zonder geldige redenVolgens BON bieden universiteiten ‘zonder geldige reden’ opleidingen in het Engels aan en overtreden de universiteiten hiermee de wet. Omdat de onderwijsinspectie hier niets tegen doet, zijn ook zij vandaag voor de rechter gedaagd. BON-voorzitter Ad Verbrugge: "We willen met deze zaak voorkomen dat we een hele generatie opvoeden die straks nog maar in één taal, het Engels, op academisch niveau kan converseren.”

Lees ook: Universiteit Maastricht onder vuur vanwege verengelsing

Tomlow: "Het is totale gekte. De wildgroei van opleidingen in het Engels is in strijd met de wet en een verschraling van het hoger onderwijs.” De enige reden waarom universiteiten dit doen is omdat ze geld tekort komen, betoogt Tomlow: "Studenten krijgen steeds minder geld per student en zien zich dus genoodzaakt om steeds meer studenten aan te nemen. Nederland is het enige land ter wereld waar deze gekte bestaat.”

University MaastrichtDe UM is al sinds haar oprichting in 1976 internationaal georiënteerd. Naast een hoge toestroom van Duitse studenten lopen er nog meer dan honderd andere nationaliteiten rond. In totaal komt bijna 60 procent van de studenten in Maastricht uit het buitenland. BON koos Maastricht en Twente als 'voorbeeld universiteiten' voor te ver doorgeschoten verengelsing. Verbrugge: "Als we succes hebben met dit kort geding gaan we verder met de rest van de universiteiten.”

Lees ook: Verengelsing universiteit een probleem? 'Waarom is Nederland niet gewoon trots?'

Het aandeel buitenlandse studenten op Nederlandse universiteiten is het laatste decennium hard gegroeid. In 2017 waren er 48.500 internationale studenten op een totaal van 268.000 studenten. Ter vergelijking: in 2007 ging het om 14.700 van het totale aantal van 212.700 studenten, een stijging van ruim 11 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee