Oppositie wil installatie nieuwe SP-deputé blokkeren

Print
Oppositie wil installatie nieuwe SP-deputé blokkeren

Afbeelding: Peter Schols

De voltallige oppositie in Provinciale Staten is erop tegen dat vrijdag de nieuwe SP-gedeputeerde Bob Ruers wordt geïnstalleerd.

De zes partijen willen de coalitie eerst uithoren over het vertrek van oud-gedeputeerde Daan Prevoo en vijf SP-Statenleden. Ook willen ze weten wat voor invloed de gebeurtenissen hebben op de samenwerking binnen de coalitie.

Conflict
De SP schoof verleden week senator Bob Ruers uit Sittard naar voren als opvolger van Prevoo, die op Koningsdag evenals vijf Statenleden opstapte na een conflict met de partij. Het is de bedoeling dat Ruers vrijdag tijdens de Statenvergadering wordt geïnstalleerd. Ook de nieuwe SP-Statenleden gaan dan van start.

Op stel en sprong
Maar de complete oppositie verzoekt gouverneur Theo Bovens nu in een brief de installatie van Ruers uit te stellen. "De Staten hebben het recht om een gedeputeerde te benoemen, dan hebben ze ook het recht om eerst te horen wat er precies is gebeurd", licht fractievoorzitter Robert Housmans van de PVV toe. "Op stel en sprong wordt er nu een nieuwe bestuurder ingevlogen. Maar het vertrek van Prevoo was niet zo maar een natuurlijke afvloeiing, dit is een breuk. Buiten de berichten in de media zijn we op geen enkele manier geïnformeerd. Dat moet eerst gebeuren voor we verder gaan."

Housmans is persoonlijk van mening dat er voor de provinciale verkiezingen in maart 2019 überhaupt geen nieuwe gedeputeerde meer benoemd moet worden. "De huidige ploeg van zes bestuurders is groot zat om het tot die tijd uit te zingen. Inhoudelijk is er geen enkele noodzaak. De dossiers van Prevoo zijn inmiddels al herverdeeld."

Uitsel
De oproep van de oppositie is niet het enige dat roet in het eten kan gooien van de installatie van Ruers vrijdag. Als Prevoo geen afstand doet van zijn Statenzetel wordt het sowieso uitgesteld. De SP houdt dan nog maar zes van de acht zetels over. De coalitie moet in dat geval eerst beslissen of de socialisten nog wel recht hebben op een extra gedeputeerde. Prevoo moet voor aanvang van de Statenvergadering vrijdag zijn beslissing kenbaar maken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →