Universiteit Maastricht: ‘Veel ongefundeerde stellingen’

© iStock

"BON heeft de lachers op haar hand, maar veel opmerkingen zijn niet gebaseerd op feiten."

Marianne slegers

Advocaat van de Universiteit Maastricht, Tom Barkhuysen is tijdens het kort geding over al dan niet doorgeschoten verengelsing op de universiteit niet onder de indruk van het pleidooi van de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON): "Ik hoor veel ongefundeerde stellingen." MaatwerkBarkhuysen: "Maastricht University biedt maatwerk en houdt zich aan de wet. Wij zijn niet over een nacht ijs gegaan maar zijn zorgvuldig bij de keuze voor het Engels als studietaal."

Niet-ontvankelijkZowel de Landelijke Onderwijsinspectie als de Universiteit Twente pleiten voor een niet-ontvankelijk verklaring van het kort geding: "Er is geen enkele poging tot overleg gedaan en BON voldoet niet aan de vereiste criteria voor dit kort geding, beide universiteiten zijn niet gevestigd in Midden-Nederland."

MoratoriumBON-voorzitter Ad Verbrugge vroeg tijdens het kort geding om een moratorium op Engelstalige opleidingen: "Het is tijd voor een pas op de plaats. Vanaf nu geen nieuwe opleidingen in het Engels erbij, eerst moeten we in debat." Volgens BON bieden universiteiten ‘zonder geldige reden’ opleidingen in het Engels aan en overtreden de universiteiten hiermee de wet. BON-voorzitter Ad Verbrugge: "We willen met deze zaak voorkomen dat we een hele generatie opvoeden die straks nog maar in één taal, het Engels, op academisch niveau kan converseren."

De enige reden waarom universiteiten international studenten werven is omdat ze geld tekort komen, betoogt de advocaat Bernard Tomlow van BON: "Studenten krijgen steeds minder geld per student en zien zich dus genoodzaakt om steeds meer studenten aan te nemen. Nederland is het enige land ter wereld waar deze gekte bestaat."

University MaastrichtDe UM is al sinds haar oprichting in 1976 internationaal georiënteerd. Naast een hoge toestroom van Duitse studenten lopen er nog meer dan honderd andere nationaliteiten rond. In totaal komt bijna 60 procent van de studenten in Maastricht uit het buitenland. Het aandeel buitenlandse studenten op Nederlandse universiteiten is het laatste decennium hard gegroeid. In 2017 waren er 48.500 internationale studenten op een totaal van 268.000 studenten. Ter vergelijking: in 2007 ging het om 14.700 van het totale aantal van 212.700 studenten, een stijging van ruim 11 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee