Eigenaar kasteel Reijmersbeek wraakt rechter, kort geding turborotonde moet over

Bij de A76 tussen Nuth en Schinnen staat de heipaal klaar voor de aanleg van de turborotonde.

Bij de A76 tussen Nuth en Schinnen staat de heipaal klaar voor de aanleg van de turborotonde.© Robbert Kuijper

Eigenaar Wim Gerrickens van kasteel Reijmersbeek heeft de rechter met succes gewraakt in een kort geding dat de provincie tegen hem had aangespannen. Het kort geding over de bouw van de turborotonde bij Nuth gaat op een andere dag verder met een andere rechter.

Benti Banach

Twistpunt voor Gerrickens is dat de echtgenoot van rechter M. Venner historicus en archivaris is bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg.

Lees ook: Provincie wil aanleg turborotonde A76 bij rechter afdwingen

Weinig kans van slagenGerard Venner heeft in die hoedanigheid anderhalf uur met Gerrickens gesproken en hem van advies voorzien. “Ik gaf hem weinig kans van slagen”, zegt Gerard Venner over Gerrickens’ vraag of hij nog speciale rechten kan ontlenen aan de oude heerlijkheid Reijmersbeek.

PartijdigheidNa dat onderhoud kan een behandeling van het kort geding door Venners echtgenote leiden tot partijdigheid en vooringenomenheid, vindt Gerrickens. “De wereld van historici is heel amicaal. De link tussen het LGOG en de provincie is ook innig. Er zijn meer kruisverbanden. En als er vakinhoudelijke mensen op één kussen liggen, moet je je afvragen of de rechtspraak onafhankelijk is”, aldus Roger Cratsborn, Gerrickens’ advocaat. De wrakingskamer heeft zijn verzoek al na enkele uren ingewilligd.

Lees ook: De man die de turbo uit de rotonde haalde

Rechter M. Venner heeft bij aanvang van de zitting meteen open kaart gespeeld. Ze vertelde dat ze wist dat Gerrickens vorig jaar met haar man had gesproken. Maar dat contact stond voor haar een inhoudelijke behandeling van het kort geding niet in de weg, omdat de aanleg van de rotonde gaat over twee erfdienstbaarheden uit 1938.

Gerrickens was bij het Regionaal Historisch Centrum geweest om advies in te winnen over een ander onderwerp. “Ik heb mijn positie gezien en vind dat ik de zaak kan behandelen”, aldus Venner.

Alle openheidHad de rechtbank de wraking kunnen voorkomen door er meteen een andere rechter op te zetten? Volgens persrechter Marc Bax is pas laat bekend geworden dat Venner deze zaak zou behandelen, omdat een kort geding op korte termijn wordt ingepland. “Toen dat duidelijk werd, heeft zij ervoor gekozen om bij aanvang van de zitting alle openheid te geven”, zegt Bax. Dat was voor Gerrickens niet voldoende.

Tijd verliezenDe provincie reageert teleurgesteld. “Het is vervelend, omdat we weer tijd verliezen. De aanleg van de rotonde had 4 juni moeten starten”, zegt advocaat Bas ten Kate namens de provincie. “We hebben voor de aanleg van de Buitenring met 350 mensen om tafel gezeten. Gerrickens is de enige met wie we het niet eens zijn geworden”, aldus een provinciewoordvoerder.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee