Jonge oehoes op de Sint Pietersberg

Print
Jonge oehoes op de Sint Pietersberg

Afbeelding: Natuurmonumenten

Het was weer spannend dit jaar: zou het de oehoes lukken weer jongen te krijgen in het Natuurgebied Sint-Pietersberg te Maastricht?

Wekenlang was er een strijd gaande tussen een paartje Nijlganzen en het paartje oehoes dat zich in de ENCI-groeve ophoudt.

Uiteindelijk waren het de oehoes die de broedplek veroverden, en met succes: begin mei werden de kuikens geboren. Dat is bijna een maand later dan andere oehoes in Zuid-Limburg.

Zes weken
De twee jongen zijn nu een week of zes oud, en zullen nog een dikke week op het nest blijven. Ook na het uitvliegen worden ze nog een hele tijd gevoerd door beide oudervogels, en leren ze zelf jagen. In het najaar verlaten ze de groeve om een eigen plek te zoeken.

Al sinds 1997 broeden er oehoes op de Sint Pietersberg, het was destijds de eerste plek in Nederland waar weer oehoes broeden sinds hun verdwijning eind 19de eeuw.

Excursie
Natuurmonumenten organiseert exclusieve excursies naar de plek waar de oehoes broeden. Om de dieren niet te verstoren zijn dat er maar een paar per jaar. Wil je mee? Kijk dan op natuurmonumenten.nl/agenda.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →