Daan Prevoo doet afstand van zetel

© Rob Oostwegel

Voormalig SP-gedeputeerde Daan Prevoo keert niet terug in Provinciale Staten en doet afstand van zijn zetel.

Jule Peeters

‘Op grond van de geldende Kieswet, de verkiezingsuitslag en het aantal voorkeursstemmen zou een vrijkomende Statenzetel aan mij persoonlijk toekomen’, schrijft hij in een verklaring. ‘Het feit dat ik niet langer kan garanderen dat de afspraken uit het coalitieakkoord worden nageleefd en dat ik, als volksvertegenwoordiger zonder achterban, niet langer een doorslaggevende rol van betekenis kan spelen, hebben mij doen besluiten om afstand te doen van een zetel in Provinciale Staten.’

ConflictPrevoo stapte eind april op als gedeputeerde na een conflict met zijn partij. De SP-top zou zich te veel bemoeien met de besluitvorming en erop aangedrongen hebben coalitieafspraken te schenden. Het partijbestuur spreekt dat tegen. Een paar weken geleden liet Prevoo weten misschien wel terug te willen keren als Statenlid. Daarmee hield hij zijn oude partij wekenlang in onzekerheid.

Als hij zijn zetel niet zou teruggeven, zou de SP namelijk nog maar zes zetels overhouden. De partij had senator Bob Ruers uit Sittard voorgedragen als nieuwe gedeputeerde en vervanger van Prevoo. Maar of de SP met slechts zes zetels nog een extra bestuurder zou mogen leveren, was hoogst onzeker.

De bedoeling is nu dat Ruers vrijdagochtend tijdens de Statenvergadering wordt geïnstalleerd. Ook de opvolgers van de vertrokken Statenleden gaan dan van start.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee