Daan Prevoo doet afstand van zetel

Print
Daan Prevoo doet afstand van zetel

Afbeelding: Rob Oostwegel

Voormalig SP-gedeputeerde Daan Prevoo keert niet terug in Provinciale Staten en doet afstand van zijn zetel.

‘Op grond van de geldende Kieswet, de verkiezingsuitslag en het aantal voorkeursstemmen zou een vrijkomende Statenzetel aan mij persoonlijk toekomen’, schrijft hij in een verklaring. ‘Het feit dat ik niet langer kan garanderen dat de afspraken uit het coalitieakkoord worden nageleefd en dat ik, als volksvertegenwoordiger zonder achterban, niet langer een doorslaggevende rol van betekenis kan spelen, hebben mij doen besluiten om afstand te doen van een zetel in Provinciale Staten.’

Conflict
Prevoo stapte eind april op als gedeputeerde na een conflict met zijn partij. De SP-top zou zich te veel bemoeien met de besluitvorming en erop aangedrongen hebben coalitieafspraken te schenden. Het partijbestuur spreekt dat tegen. Een paar weken geleden liet Prevoo weten misschien wel terug te willen keren als Statenlid. Daarmee hield hij zijn oude partij wekenlang in onzekerheid.

Als hij zijn zetel niet zou teruggeven, zou de SP namelijk nog maar zes zetels overhouden.  De partij had senator Bob Ruers uit Sittard voorgedragen als nieuwe gedeputeerde en vervanger van Prevoo. Maar of de SP met slechts zes zetels nog een extra bestuurder zou mogen leveren, was hoogst onzeker.

De bedoeling is nu dat Ruers vrijdagochtend tijdens de Statenvergadering wordt geïnstalleerd. Ook de opvolgers van de vertrokken Statenleden gaan dan van start.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →