Geen ontheffing: Fortuna met team in beloftencompetitie

© Aironotics

Fortuna Sittard speelt komend seizoen met een team in de beloftencompetitie. Dat is de club verplicht nu het eerste elftal uitkomt in de eredivisie.

Nick Bruls

Fortuna vroeg bij de KNVB vrijstelling aan voor het hebben van een beloftenteam, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de bond.

Jeugdteams"Alle eredivisieclubs, dus ook Fortuna, Emmen en De Graafschap, dienen een tweede elftal te hebben", laat een woordvoerder van de KNVB weten. "Er worden door de licentiecommissie betaald voetbal eisen gesteld op sportief, juridisch, financieel, organisatorisch, administratief en infrastructureel gebied. Het beschikken over een beloftenteam valt onder het sportief kader, net als het hebben van minstens vier jeugdteams." Aan die laatste eis voldeed Fortuna al.

Veelbelovende juniorenFortuna stroomt in de op zichzelf staande reservecompetitie in. Dus niet in de voetbalpiramide. "De clubs die daarin zitten, blijven erin. Mochten daar clubs uitvallen of uitstappen, wordt de voetbalpiramide pas op sportieve gronden aangevuld", aldus de zegsman van de bond. Interim-directeur Johnny Creemers van Fortuna laat weten dat het beloftenteam van de Sittardenaren gaat bestaan uit de meest veelbelovende spelers van de A-jeugd (onder 19) en de reserves van het eerste elftal.

FocusIn een eerder interview met deze krant, zei Fortuna-eigenaar Isitan Gün dit seizoen liever nog niet met een tweede elftal te komen. "Een beloftenteam vergt een hoop onderzoek, staf, logistiek en spelers. Maanden geleden spraken we met de KNVB. In de huidige situatie moeten we ons bovendien focussen op het samenstellen van een eredivisiewaardig eerste elftal." Echter Fortuna’s verzoek tot ontheffing vond in Zeist geen gehoor.

Eerste divisieclubs kunnen wél dispensatie aanvragen, net als clubs die samenwerken in de jeugdopleiding, zoals VVV en Helmond Sport. Omdat Helmond Sport een beloftenteam heeft, hoeft VVV dat niet te hebben.