Zoe Waor 't vreuger: Het Kousenhuis, vier generaties, één zaak

Print

Het Kousenhuis in 1962 aan de Kleine Staat. Afbeelding: Archief familie Schilderman

Het begon op 29 november 1924. Cor en Mies Schilderman openden in de Wolfstraat 21 ‘Het Kousenhuis’. Een speciaalzaak voor kousen, sokken, corsetterie en stopgaren. Rond 1937 werd het bekende pand in de Kleine Staat 20 betrokken. Het werd een florerende winkel die in de oorlog ook al een filiaal in Wyck had, en in Heerlen.

Sabine Nobbe-Schilderman is de eerste vrouwelijke eigenaar sinds het begin van het familiebedrijf. Als kind heeft ze nooit de wens gehad om Het Kousenhuis over te nemen.  Ze ging verloskunde studeren. In het kantoor boven de winkel, tussen dekbedovertrekken, kussens, sloffen en badtextiel vertelt ze de familiegeschiedenis. Medewerkster Nicole, die nu al voor de derde generatie Schilderman werkt, brengt verse thee en vader Tom komt erbij zitten. Het bedrijf is van zijn dochter, maar hij houdt zich nog bezig met de inkoop en met het ontwerpen van producten.

Niet-doorsnee
In 1949 geeft Cor Schilderman het stokje succesvol door aan zoon Jan. Deze had nog een zaak: ‘Patricia Mode’, in de Kleine Staat waar nu ‘Claudia Sträter’ gevestigd is. Het Kousenhuis groeit in sneltreinvaart en het assortiment wordt uitgebreid. Naast kousen en corsetterie worden er leren handschoenen, lingerie en handwerkbenodigdheden verkocht. Dames met een niet-doorsnee figuur wisten dat ze in Het Kousenhuis altijd zouden slagen. Dat was en is nog steeds de kracht van deze winkel: service en maatwerk, goede producten en een goed advies. Er is dan ook veel kennis van zaken voor nodig om hier te kunnen en mogen werken.

Gekleurde panty's
Het meest speciale product uit die tijd waren gekleurde panty’s. Jan kocht huidkleurige panty’s in en zijn vrouw Kitty kleurde ze in grote ketels verf. Als ze droog waren, werden ze opnieuw verpakt om verkocht te worden. Deze hippe beenmode was nog zeldzaam dus de dames renden ervoor! Hebberige klanten kochten de panty’s soms nog nat, bang dat ze uitverkocht zouden zijn voor ze goed en wel in het rek lagen. Het was de glorietijd van Het Kousenhuis.

Travestieten
In 1979 komt Jans zoon Tom in de zaak en neemt in 1986 het bedrijf over. Het aanbod wordt voortdurend aangepast aan de tijd en aan de vraag van de klant. Mensen kunnen er voor steeds meer terecht. Beddengoed, linnengoed, badjassen, nachtkleding en badmode completeren in de jaren tachtig en negentig het geheel. “Heel wat eerste behaatjes komen van Het Kousenhuis,” lacht Tom. “Onze klantenkring was heel gevarieerd. Jong en oud, dames en heren en ook travestieten vonden hun weg naar de Kleine Staat 20.” 

Leegverkoop
Aan het begin van deze eeuw vindt Tom het bedrijf te groot worden. Er werken twintig mensen, het is een hele organisatie. In 2004 vindt er een totale leegverkoop plaats en in februari 2005 vertrekt Het Kousenhuis na achtenzestig jaren binnenstad naar de andere kant van de Maas. Op 10 maart 2005 opent ‘LinoLux het Kousenhuis’ haar deuren in de Wycker Brugstraat. Het assortiment is teruggebracht naar beddengoed, dekbedden, kussens, handdoeken en badjassen. Dit met de insteek dat Tom nog enkele jaren de zaak draait en er dan een punt achter zet. Kousen worden niet meer verkocht, maar de naam “Het Kousenhuis” blijft behouden.

Vierde generatie
Dochter Sabine is inmiddels afgestudeerd als verloskundige maar is niet helemaal gelukkig met haar werk. In 2009 helpt ze een tijdje mee in de winkel en ontdekt dat daar haar passie ligt. Ze zegt de verloskunde vaarwel en komt in november 2009 definitief in de zaak werken. Sinds februari 2013 is zij de trotse eigenares, de vierde generatie in het familiebedrijf.

Verbouwing
Inmiddels heeft Sabine twee kinderen en combineert ze het gezinsleven met het runnen van de zaak. “Ik werk met heel veel passie en plezier. Wij hebben unieke kennis en kunde in huis waarmee we de klanten als geen ander kunnen adviseren. Iedere klant moet met een tevreden gevoel naar buiten lopen,” vertelt Sabine. “LinoLux staat voor super kwaliteit voor een goede prijs.” Ze sluit af met de nieuwsgierig makende mededeling dat er begin volgend jaar verbouwd gaat worden om de winkel een modernere uitstraling te geven. De toevoeging ‘Het Kousenhuis’ verdwijnt na 95 jaar van de gevel, de geschiedenis blijft.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen