In Beeld: Nog Vijf

© ANP

© DL

thumbnail:
thumbnail:

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator bij De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Brendan van den Beuken

Drie mensen staan op de foto. De mevrouw in de knalrode trui valt natuurlijk goed op tussen al dat groen. Een man met een petje en sigaret loopt met grote passen het straatje uit. En ergens staat iemand met zijn mobiel een foto te maken. Verder is het stil in het dorp. De huizen zijn er gebouwd tegen een bergwand en zijn begroeid met klimplanten.

De foto is genomen in het dorpje Houtouwan op het eiland Shengshan. Dit eiland ligt zo’n 65 kilometer ten zuidoosten van de havenstad Shanghai in de Oost-Chinese zee. Je moet er wel wat voor doen om er te komen. Vanuit Shanghai neem je de bus naar het eiland Xiaoyang. Deze rijdt over een 35 kilometer lange dijk die in de Hangzhou baai ligt. Daar pak je de boot naar het eiland Gouqi (vaartijd 4 uur) en dan met de taxi over de brug naar het eiland Shengshan. Totale reistijd 6 uur, maar vaker duurt het veel langer, omdat er geen regelmatige veerdiensten zijn.

Eind jaren negentig woonden zo’n tweeduizend vissers en hun gezinnen in dit dorp. Zelfvoorzienend en een bloeiende handel met de omliggende eilanden. Maar de goedkopere concurrentie vanaf het vasteland werd groter en bijna alle inwoners vertrokken naar Shanghai om daar te gaan werken. Shanghai is de grootste stad van China en de overheid heeft een limiet van 25 miljoen inwoners in 2035 bepaald.

Visserij
175 jaar geleden was Shanghai nog een dorp met wat visserij en textielindustrie, maar nu is het de grootste havenstad ter wereld. In het dorp wonen nog vijf mensen en een roedel honden. De natuur neemt het langzaam maar zeker weer over. De meeste mensen hebben hun meubels en andere huishoudelijke spullen achtergelaten toen ze vertrokken, waardoor het lijkt alsof de tijd er is blijven stilstaan. De achtergebleven bewoners hebben intussen een nieuwe bron van inkomsten gevonden: toeristen. Ze geven rondleidingen door het dorp en verkopen water, vis en schelpdieren. Het aantal bezoekers is zo sterk toegenomen dat sinds 2017 een toegangsprijs wordt gevraagd. De toeristen mogen niet vrij rondlopen, maar alleen over vastgestelde routes. Je wilt toch geen mensen in je tuin als de was hangt te drogen,  zoals op de foto. Overnachten mag ook niet in het gehucht, daarvoor moet je een taxi nemen naar een hotel in een ander dorp. En zo verdient iedereen er nog wat aan.

Dronevideo van het dorp:

 

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee