'Oma, mag ik mijn pop terug' over dementie, in Trefcentrum Wittevrouwenveld

Print
'Oma, mag ik mijn pop terug' over dementie, in Trefcentrum Wittevrouwenveld

Afbeelding: Ingimage.com

In Trefcentrum Wittevrouwenveld wordt woensdag 27 juni de hartverscheurende voorstelling 'Oma, mag ik mijn pop terug' gespeeld. Over onmacht en woede rond dementie, maar er mag ook gelachen worden.

Wat als oma het allemaal niet meer kan onthouden? Dat ze haar eigen naam niet meer weet, of dat ze is vergeten dat ze je oma is?
‘Oma, mag ik mijn pop terug?’ gaat over de 6-jarige Fien die elke zondag bij haar oma op visite gaat. Het hebben van dementie is ingrijpend voor oma zelf, maar zeker ook voor haar omgeving.

De voorstelling illustreert dit aan de hand van poppentheater op een lichtvoetige en ontroerende wijze, en spreekt tot de verbeelding bij zowel jong als oud. De voorstelling voor de leeftijd van 6 jaar en ouder van Theater Gnaffel uit Zwolle is geschreven door schrijver en acteur Mark Haayema en gebaseerd op zijn gelijknamige boek.

Ondanks dat de voorstelling een ernstig thema aansnijdt, kan er ook gelachen worden. Wat te denken van oma die op de tafel danst of haar dochter belt om te vragen waar ze de telefoon toch heeft gelaten. Desondanks voeren onmmacht en woede over het doorhebben dat herinneringen definitief verdwijnen, de boventoon in de aangrijpende voorstelling. De Theaterkrant spreekt van een buitengewoon pijnlijk onderwerp dat zowel vermakelijk als indringend gebracht wordt.

'Oma, mag ik mijn pop terug' is op woensdag 27 juni gratis bij te wonen in Trefcentrum Wittevrouwenveld. De voorstellin begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur.