Nieuwbouw in kleine kernen lokt geen jongeren

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie© iStock

Het bouwen van woningen in de kerkdorpen, leidt niet automatisch tot meer (jonge) inwoners. Bouwen als wapen tegen leegloop en verlies aan leefbaarheid, gaat dus niet altijd op.

Leon Janssen

De dorpsraden roepen het al jaren: om de school, winkels en de kroeg in de kerkdorpen te behouden, moet er meer gebouwd worden. Want het bouwen van nieuwe huizen trekt jonge gezinnen met kinderen aan, waardoor de leefbaarheid op peil blijft, stellen ze.

Nee dus. In Stramproy, een dorp met ruim vijfduizend inwoners en ruim tweeduizend woningen, werden in de periode tussen 2011 en 2018 152 nieuwe huizen (7 procent) gebouwd.

GezinsverdunningIn diezelfde periode groeide het inwoneraantal slechts met 1 procent, 67 inwoners. De nieuwe woningen werden blijkbaar vooral gebruikt om de gezinsverdunning op te vangen. De verwachting is dat het aantal huishoudens in Stramproy in de periodes 2018-2022 en 2022-2030 telkens nog met 3 procent toe zal nemen. Daar moeten dus nog wel woningen bij komen in de komende jaren.

Echter, dat het dorp daarmee ook qua inwoneraantal groeit, is niet zo. De bevolking groeit in de genoemde periodes respectievelijk met slechts 1 en 0 procent. Diezelfde lage groeicijfers gelden ook voor Weert-stad.

Leegstand dreigtHet kan zelfs extremer. Neem Altweerterheide, ruim duizend inwoners in 432 woningen. Tussen 2011 en 2018 werden er vier woningen (1 procent van het totaal) gebouwd. In diezelfde periode zakte echter het inwoneraantal met 150 (15 procent). Verwachting is dat het inwoneraantal ook de komende jaren verder zal dalen: tot 2030 weer met 150. En ook het aantal huishoudens zal volgens de prognoses dalen. Van 2018 tot 2022 met 3 procent en van 2022 tot 2030 zelfs met 7 procent.

Er dreigt dus leegstand in Altweerterheide. Mogelijkheden te over dus voor jonge gezinnen om zich daar te vestigen, zou je zeggen. Maar het gebeurt tot nog toe niet. Ondanks een dalend aantal inwoners en huishoudens heeft Altweerterheide nog steeds een school en zelfs meerdere horecagelegenheden.

Tekort aan woningenEen ander uiterste is Laar (zonder Laarveld), dat met ruim duizend inwoners net zo groot is als Altweerterheide. Daar werden van 2011 tot 2018 zeven woningen gebouwd. Het inwoneraantal nam in die periode echter toe met honderd. Ook in de komende jaren wordt groei verwacht. Tot 2030 141 extra inwoners en 66 huishoudens meer. In Laar dreigt dus een tekort aan woningen.

Laar heeft een (nieuwe) school en maar één kroeg.

CriteriumBlijkbaar is de beschikbaarheid van woningen dus zeker niet het enige criterium voor jonge gezinnen (waarvan het aantal daalt) om zich ergens te vestigen. Gezien de cijfers zou je zeggen dat ze het liefst naar de grotere kernen met meerdere voorzieningen trekken. Echter waarom het zo druk is in Laar, blijft een groot vraagteken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee