Spugende dealers reden voor samenscholingsverbod Venray

Het Gouden Leeuwpad is een plek waar regelmatig drugsdealers staan, zeggen inwoners van de gemeente Venray

Het Gouden Leeuwpad is een plek waar regelmatig drugsdealers staan, zeggen inwoners van de gemeente Venray© Peter Schols

Jonge drugsdealers die in hartje Venray mensen uitschelden en bespugen. Het sa-menscholingsverbod dat sinds gisteren van kracht is, moet de rust terugbrengen op het Henseniusplein, Gouden Leeuwplein en Gouden Leeuwpad.

Angela Janssens

"Ik doe al jaren aan verschillende vechtsporten en weet me heus wel te verdedigen. Maar als ik ’s avonds door dat steegje (Gouden Leeuwpad, red.) moet lopen, hou ik overal rekening mee. Daar staan altijd drugsdealers.” Wat Peter Poels betreft, had het samenscholingsverbod dat burgemeester Hans Gilissen van Venray gisteren in heeft laten gaan en dat de komende drie maanden van kracht is er veel eerder moeten komen.

Datzelfde geldt voor de buurtbewoners, die zich volgens een woordvoerder van de gemeente Venray hebben verenigd en die gezamenlijk aan de bel hebben getrokken.

Lees ook: Samenscholingsverbod in Venrayse wijk

‘Vergeten Driehoek’De mensen die op deze middag met hun rollator een wandeling maken in het gebied dat in de volksmond de ‘Vergeten Driehoek’ heet, hebben echter geen van allen last van rondhangende jonge knullen in hun buurt. Zeggen ze. Gewoon, omdat ze ’s avonds niet meer naar buiten gaan maar veilig thuis blijven.

"De extra inzet van boa’s en politie die aanvankelijk voor een oplossing moest zorgen, heeft niet geholpen”, vertelt de gemeentevoorlichter.

Hij erkent dat er door een groep jongeren (gedacht moet worden aan maximaal twintig man in de leeftijd van 15 tot ongeveer 25 jaar) in wisselende samenstelling wordt gedeald in het genoemde gebied. "Er liggen twee koffieshops. Jonge gastjes hangen daar voor de deur om klanten te onderscheppen die ze meetronen naar hun eigen dealer. Die gastjes lopen onder meer te schelden en ze spugen naar voorbijgangers.” Buurtbewoners klagen verder over jongeren die overal in steegjes staan te urineren.

BriefOok daar is echter vanmiddag niets van te zien. Datzelfde geldt voor groepen jongeren die op een bankje van het Henseniusplein zouden rondhangen. Het relaas van de Venrayse gemeentewoordvoerder kan dat wellicht verklaren: "Veel van die jonge dealers zijn bij ons in beeld. Omdat we weten wie ze zijn en waar ze wonen, hebben we deze week al een brief bij hen thuis laten bezorgen. Daarin staat dat er een samenscholingsverbod geldt op de pleinen waar ze altijd rondhangen en ze worden erop gewezen dat we hen persoonlijk extra in de gaten houden.”

Verder wil de gemeente Venray uitleggen wat er precies met dat woord ‘samenscholingsverbod’ wordt bedoeld. "Als jonge gastjes iets uitspoken, gaan ze bij zo’n groep van een man of vijf staan zodra ze gepakt dreigen te worden. Dan zegt die hele groep steevast tegen de boa of politie van niets te weten. Met een samenscholingsverbod pak je in zo’n geval gewoon die hele groep op. Zo kan de individuele raddraaier niet meer wegkomen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee