Solar en zijn omgeving worden steeds betere vrienden

© Franco Gori

Solar en de Roermondse buurschap de Weerd. Lange tijd stonden ze tegenover elkaar. De verhouding lijkt inmiddels een stuk verbeterd. Al moest daar wel een rechter aan te pas komen.

Gertie Driessen

Het ziet ernaar uit dat Solar en de meeste bewoners van de Roermondse Weerd weer door één deur kunnen. Dat zou je tenminste af mogen leiden uit de geringe opkomst donderdag tijdens de (verplichte) informatiebijeenkomst die de organisatie voor de buurt hield. Slechts een handjevol mensen kwam opdraven en zelfs die kraakten nauwelijks een kritische noot.

LofEr was vooral lof voor de manier waarop Solar de laatste jaren de overlast binnen de perken tracht te houden. Dat is wel eens anders geweest. Tijdens de eerste bijeenkomst tussen Solar en de buurt in 2015 hing het volk met de benen buiten en liepen de gemoederen hoog op. Een aantal omwonenden stapte naar de rechter, wat de gemeente ertoe dwong het festival de duimschroeven aan te draaien.

Sindsdien is de overlast beduidend minder. Dit jaar komen er weer een paar verbeteringen, wist projectleider Dennis Behlau de aanwezigen te vertellen. Zo wordt de event office, waar onder anderen leveranciers en artiesten zich moeten melden, op de festivaldagen verplaatst naar café-restaurant De Molshoof in Kelpen-Oler ter ontlasting van het verkeer in De Weerd.

GeluidsoverlastOm diezelfde reden vindt de bevoorrading van de camping via de Kanaalweg plaats. Ook heeft Solar een nieuw bedrijf ingehuurd dat moet lokaliseren bij welk podium de muziek te hard staat als het maximum aantal decibellen nabij woningen wordt overschreden. Is het volume niet binnen één minuut teruggedraaid, dan volgen boetes.

Tot vorig jaar hanteerde de gemeente vijf minuten, maar die tijdslimiet is door de rechter teruggeschroefd. Op last van de rechter is tevens het maximale geluidsniveau nabij woningen teruggebracht van 75 naar 70 decibel. Daartegen loopt nog een hoger beroep van gemeente en Solar bij de Raad van State.

Silent discoBehlau liet de buurt donderdag weten dat de (strenge) regels in de vergunningen precies hetzelfde zijn als vorig jaar. Dat klopt niet helemaal. Was vorig jaar half een 's nachts de officiële eindtijd voor activiteiten op de camping, nu meldt de vergunning vijf uur. Volgens Behlau is dat louter vanwege de silent disco, die er voorgaande jaren ook al was. Solar heeft volgens de gemeente toen verzuimd daar een vergunning voor te vragen.

Andere afwijking dit jaar: de ‘Mingerscamping’ bij beachclub Koers Zuid, waar ‘festivalbaas’ Marcel Mingers met zijn aanhang placht neer te strijken en het er nogal ruig aan toe kon gaan, is geschrapt. Over de reden waarom, gaan in de Weerd de wildste geruchten. Volgens de gemeente is er dit keer geen vergunning voor de camping aangevraagd. Projectleider Behlau verwijst alle roddels naar het rijk der fabelen. „We willen de geluidsoverlast ’s nachts zo veel mogelijk beperken”, zo luidt zijn verklaring.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee