Zakkenrollerij verplaatst zich naar diefstal

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.© iStock

Is zakkenrollerij afgelopen jaar fors teruggedrongen, diefstal uit winkels in Roermond is daarentegen wederom gestegen.

Gertie Driessen

Daarmee is het doel dat het stadsbestuur zich in 2015 heeft gesteld als het gaat om mobiel banditisme - criminaliteit door rondtrekkende bendes - voor het eerst deels gehaald.

Uitbreiding Designer OutletVergeleken met 2016 daalde het aantal aangiften van zakkenrollerij met bijna een kwart, ondanks de uitbreiding van de Designer Outlet. Van winkeldiefstal werd 383 keer aangifte gedaan, een stijging van vier procent ten opzichte van 2016. Ten opzichte van het in 2015 gestelde doel - stabilisering van de cijfers van 2013/2014 - gaat het bij zakkenrollerij om een daling van zes procent. Bij winkeldiefstal om een stijging van veertien procent. Dat meldt de veiligheidsmonitor over 2017.

SamenwerkingMede vanwege de Outlet is Roermond erg aantrekkelijk voor rondtrekkende bendes, reden voor de gemeente fors in te zetten op de aanpak van mobiel banditisme. De politie werkt samen met collega’s in Duitsland en Roemenië. Er is een verbod om rond te lopen met een geprepareerde tas. En de controle op nachtregisters bij hotels en camping is versterkt om verblijfplaatsen van dadergroepen te achterhalen.

Sinds kort loopt de Roermondse politie voorop met een landelijke proef met sensing, het koppelen van cameragegevens van diverse partijen aan elkaar.

Meer diefstalDe veiligheidsmonitor 2017 meldt ‘drie bijzonderheden’: overvallen op Aziatische restaurants, een stijging van woninginbraken in Maasniel en een stijging van diefstal uit garages en schuurtjes. De overvallen op de Aziatische restaurants werden gepleegd door Zuidoost-Europeanen en vallen daarmee ook onder de noemer mobiel banditisme.

Wat betreft overlast door jongeren springt Swalmen er negatief uit. In het dorp was vanaf eind 2016 één overlastgevende jeugdgroep actief die zich heeft voortgezet in diverse groepen van wisselende samenstellingen met jongeren in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. De harde kern is inmiddels ondergebracht bij jeugdhulpverlening of het Veiligheidshuis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee