Weert heeft behoefte aan appartementen en bungalows

Ter illustratie

Ter illustratie© Istock

Er is veel te weinig gebouwd in Weert in de afgelopen jaren. Er moeten 1350 woningen bij, zo is de verwachting. Een woningmarktonderzoek laat zien aan welke woningen in Weert behoefte is.

Leon Janssen

Er is in Weert grote behoefte aan kleine woningen voor één of twee personen, en aan bungalows. Rij- en hoekwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en flats zonder lift raken uit de gratie.

Dat blijkt uit een woningmarktonderzoek in Weert, waarvan deze week de voorlopige resultaten bekend zijn gemaakt.

Behoefte aan nieuwbouwHoewel er in Weert sinds 2014 ruim vierhonderd woningen zijn bijgekomen, is er nog steeds een grote behoefte aan nieuwbouw. Weert verwacht dat het de komende jaren nog met 1350 woningen moet groeien om aan de vraag te kunnen voldoen.

Het woningmarktonderzoek dat begin dit jaar van start ging, moet eveneens duidelijkheid geven aan welk soort woningen behoefte is. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de dorpen Altweerterheide, Laar, Stramproy, Swartbroek, Tungelroy en de rest van de gemeente (Weert-stad).

BungalowsVoor alle gebieden geldt dat de behoefte aan kleine woningen, bungalows en grondgebonden seniorenwoningen toe zal nemen. Kleinere woningen zullen in trek zijn in verband met gezinsverdunning (bijvoorbeeld als echtparen gaan scheiden); bungalows omdat er relatief steeds meer ouderen zijn die graag een gelijkvloerse woning willen hebben.

Eveneens door vergrijzing zal er de komende jaren een overschot komen aan appartementen die niet met een lift bereikbaar zijn. Vanwege de kleinere huishoudens zal de vraag naar eengezinswoningen flink afnemen.

Voldoende sociale huurwoningenUit het onderzoek blijkt verder dat er voldoende sociale huurwoningen zijn voor mensen die recht hebben op huurtoeslag. Bij de sociale huur zonder huurtoeslag zal de vraag nog iets (120 woningen) toenemen. Bij huurwoningen is vooral behoefte aan appartementen met lift en grondgebonden seniorenwoningen/bungalows.

Bij koopwoningen is vooral behoefte aan appartementen met lift, vrijstaande woningen en wederom grondgebonden seniorenwoningen, zo blijkt uit het onderzoek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee