Maatregelen tegen overlast hangjeugd

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie© Istock

De gemeente Brunssum is van plan maatregelen te nemen om een einde te maken aan de overlast in het stadsdeel Treebeek.

Geertjan Claessens

Met name rond de winkels aan het Orionplein voelen bewoners zich onveilig vanwege hangjeugd bij de doorgang onder de appartementen van complex Nuuj Trebeck. In die doorgang moet een poort komen waarmee de doorgang kan worden afgesloten. Mogelijk gebeurt dit na de sluitingstijd van de winkels.

BloembakkenDaarnaast wil de gemeente een bank vervangen door bloembakken en enkele parkeerplekken verplaatsen. Er zijn al extra prullenbakken geplaatst om zwerfvuil te voorkomen.

Drie maanden geleden klaagden de bewoners van met name het appartementencomplex dat ze veel last hebben van hangjeugd, verkeer en rammelende winkelkarretjes. Tijdens een overleg van de gemeenteraad met wijkplatforms kwamen de klachten onlangs opnieuw aan de orde.

VervolggesprekDe gemeente bekijkt nu wat extra maatregelen kosten en hoe die ge­realiseerd kunnen worden. De bewonerscommissie van Nuuj Trebeck had deze week nog een gesprek met burgemeester Gerd Leers, die zich persoonlijk van hun situatie op de hoogte wilde stellen. Hij beloofde snel een vervolggesprek te regelen, zegt secretaris Peter Renardie. Hij vindt dat er behalve veel praten nog weinig is gedaan met de klachten.

Gemeente en verhuurder Wonen Zuid gaven eerder al aan dat ze de winkelkarretjes en bankjes willen verplaatsen. Verder zouden er verbodsborden komen, waardoor de politie kan handhaven tegen hangjongeren die overlast veroorzaken.

De gemeente wil na uitvoering van de maatregelen het effect bekijken. Als de overlast aanhoudt overweegt Brunssum ook mosquito’s in te zetten; apparaatjes die een hoge toon produceren om hangjeugd te verjagen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee