Pearl Jam koestert het 1992-spook

© De Limburger/Harry Heuts

Moeten we het nog over die sprong hebben? Over die tot in den treure besproken kamikaze-actie van Eddie Vedder tijdens dat roemruchte optreden van Pearl Jam op Pinkpop in 1992?

Marco van Kampen

Terug naar 1992

Ja, dat moet. Eddie Vedder geeft ons vrijdagavond namelijk geen keuze. Het is weliswaar 26 jaar geleden dat hij vanaf die metershoge camerakraan het publiek in dook, maar dit derde optreden van Pearl Jam op Megaland staat bol van de referenties aan dat legendarische concert. De frontman, de vijftig inmiddels ruim gepasseerd, draagt datzelfde Tivoli-shirtje als in 1992.PorchTijdens het langgerekte ‘Porch’, het nummer dat voor altijd verbonden zijn met die monumentale jump, gaat Vedder uitdagend op de rand van het podium staan, alsof hij die stunt van toen nog eens wil herhalen. Uiteindelijk blijft het bij een kwiek sprongetje vanaf het drumpodium, maar toch.Ten slotte grijpt Vedder de microfoon om een anekdote te delen over de man die in 1992 de camera bediende. Altijd dacht hij dat dit heerschap boos op hem was, maar laatst kwamen ze elkaar tegen. Van enige animositeit bleek nooit sprake te zijn geweest. ,,I feel so forgiven!’’, brult een extatische Vedder het publiek in. Het wordt gevreten. 1992 dwaalt nog als een vriendelijk spookje door de festivalweide.

Als een huisHet concert, vraagt u? Dat stond in 1992 al als een huis, en 2018 is dat niet anders. De band is in topvorm, Vedder heeft er zin in en het publiek wordt getrakteerd op een gevarieerde setlist die recht doet aan de omvangrijke discografie van de laatste erfgenamen van de grunge. Toegegeven, voor de Pinkpoppers die nooit verder zijn gekomen dan ‘Alive’ en ‘Jeremy’ is deze dik twee uur durende show een harde noot om te kraken.En het rebelse dat de band begin jaren negentig nog had, is nu wel weg. Hier staan brave vaders op het podium met korte koppies. Maar wel brave vaders die hun gelijke nog moeten tegenkomen als het gaat om het geven van een solide rockshow waarbij alles tot in de puntjes klopt. Nee, zoals in 1992 wordt het nooit meer. Op momenten brengt Pearl Jam die magie van toen echter weer heel eventjes terug. En dat is op deze prachtige vrijdagavond meer dan voldoende.

Volg alles over Pinkpop bij De Limburger

Diverse verslaggevers zijn dit weekend op het festivalterrein in Landgraaf om verslag te doen van Pinkpop 2022. Gedurende 3 dagen plaatsen we recensies, reportages, interviews, foto's & video's en vind je alle bijzonderheden terug op de site. Ga naar > delimburger.nl/pinkpop en mis niets!