Met 335 kilometer per uur door A2-tunnel Maastricht

© Luc Lodder

De brug af, hard in de remmen, rechtsaf en dan met 335 kilometer per uur door de nieuwe A2-tunnel in Maastricht. Niet op de openbare weg, maar op een virtueel circuit.

ANP

In een nieuw spel kunnen gamers door de Limburgse hoofdstad racen, bijvoorbeeld in de Red Bull van Max Verstappen.

Penn-te StrakeHet virtuele circuit wordt woensdag gepresenteerd. Hij is gratis te downloaden voor de racegame rFactor2 . Burgemeester Annemarie Penn-te Strake zal het eerste rondje rijden. Daarna laat de Maastrichtse coureur Bono Huis zien hoe snel een auto echt door de stad kan rijden. Huis racet in zulke simulaties (sims). Vorig jaar won hij een wedstrijd op de nagemaakte straten van Las Vegas. Hij was sneller dan echte autocoureurs en won 200.000 dollar.

Het virtuele circuit is gemaakt door City Sim Racing, dat simulaties maakt voor raceteams. Andy Maassen, de baas van het bedrijf, heeft het Maastrichtse circuit zelf al getest. "Met een Porsche haal je 260 in de tunnel", merkte hij.

KasseienStart/finish en de pitsstraat liggen op de Noorderbrug, boven de Maas. Na de A2-tunnel gaan de coureurs met een lus naar de Kennedybrug. Via nog een lus draaien ze de Maasboulevard op. Met 260 kilometer per uur razen ze langs het centrum. "Dwars door het oude centrum was wat lastig, over de kasseien'', aldus Maassen. Via het nieuwe Sphinxkwartier keren de auto's terug op de Noorderbrug. Een rondje is 8 kilometer en is volgens Maassen in 2 minuten en 30 seconden te doen.

Simulatoren worden steeds belangrijker in het racen, omdat de simulaties steeds realistischer worden. Meerdere Formule 1-teams hebben een simulatorcoureur in dienst. Die kan urenlang kijken hoe de auto het doet in bijvoorbeeld de stromende regen. Rudy van Buren uit Lelystad is zo'n simulatiecoureur. Hij rijdt voor McLaren. Ook coureurs als Verstappen zitten vaak in een simulator om een circuit te leren kennen.

SimracenDoor de successen van Verstappen is er ook in Nederland steeds meer animo voor sims. Maassen zag dat vorige maand ook op de Jumbo Racedagen op het circuit van Zandvoort. "Veel mensen willen proberen hoe het is om net als Max te rijden. Niet iedereen heeft het geluk gehad om van jongs af aan te mogen karten, dat kost veel geld en energie. Met simulatoren kan iedereen goed racen met een lage investering. En die jongens beginnen nu ook geld te verdienen. Het komt van de zolderkamer af.''

Binnenkort is de eerste race op het digitale circuit: de 24 Uur van Maastricht. En Maassen hoopt dat er ooit een echte race in Maastricht is. "Misschien over een jaar of twee. Maastricht is een mooie stad om doorheen te rijden. De Formule 1 wordt heel lastig, maar de Formule E, voor elektrische raceauto's, vind ik wel haalbaar.''

Volgens de gemeente Maastricht zijn er op dit moment geen plannen voor een race. De organisator van de Formule E, de internationale autosportbond FIA, was niet bereikbaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee