Opinie: De jonge goden van FASHIONCLASH verdienen meer dan alleen waardering

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Zoals altijd als de spotlights op henzelf gericht zijn staan ze er vrijdagmiddag een beetje ongemakkelijk bij. Branko Popovic, Nawie Kuiper en Laurens Hamacher komen er evenwel bij de start van de 10e FASHIONCLASH echt niet onderuit. Een kleine twintig minuten worden ze in de Gashouder door vrienden, medewerkers en genodigden op het schild gehesen.

info@laurensbouvrie.com

Zonder overdrijven behoort dit trio tot de grootste verbinders van hedendaagse cultuur en mode met het dagelijkse Maastricht en haar eeuwenoude tradities. Dat niet alleen. Al voor Popovic, Kuiper en Hamacher, alle drie exponenten van de voormalige Academie Beeldende Kunsten tegenwoordig MAFAD geheten, staat de Limburgse hoofdstad bekend als modestad. Die naam dankt het evenwel vooral aan het feit dat de buitenwacht, de inwoners beamen dat graag, zegt dat ‘de mensen hier zo goed gekleed rondlopen’. Niet minder wordt die titel gestand gedaan door de relatief vele hoogwaardige modezaken die de stad telt. Tot FASHIONCLASH van zich doet spreken is Maastricht evenwel amper sprake van een modedesigncultuur.

Van Florida aan de Maas naar bruisende mode- en designstad

Anno 2018 is dankzij dit inmiddels illustere drietal een Made in Maastricht cultuur ontstaan waar de mooie maar o zo lang vooral alleen traditionele stad behoorlijk haar vruchten van plukt. Ook het provinciebestuur prijst Popovic, Kuiper en Hamacher graag de hemel in. Zeer terecht, maar beiden mogen daar heus nog wel wat schepjes bovenop doen. Vooral financieel dan wel facilitair. Dankzij FASHIONCLASH heeft de stad een flinke ontwikkeling ondergaan op van alles en nog wat dat met mode en design te maken heeft. Voor jonge talenten heeft het, sinds dit modefestival het daglicht zag, veel meer zin om hier te blijven of zelfs naar Maastricht te komen. Niet zo heel lang geleden werd de Limburgse hoofdstad wel eens het Florida aan de Maas genoemd. Niet vanwege het klimaat. Die bedenkelijke koosnaam kreeg het omdat vooral ouderen graag in Maastricht wilden wonen.

FASHIONCLASH verbindt moderne tijd met eeuwenoude tradities

Of een festival organiseren niet genoeg werk met zich meebrengt is het drietal het hele jaar door ook nog eens bezig met het zoeken naar connecties tussen stad en mode. Niet zelden wordt die verbinding gevonden door de eeuwenoude religieuze cultuur die vrijwel overal – zeker in het oude centrum – te vinden is. Het is dan ook geen verrassing dat de 10e FASHIONCLASH als thema heeft: Fashion My Religion! Mocht een gevoelige dan wel conservatie gelovige dat met een dergelijke themakeuze de spot wordt gedreven met hun eigen geloof, niets is minder waar. Vraag dat maar aan de organisatie van de onlangs gehouden Heiligdomsvaart. De Pink Church die vrijdagavond op het Vrijthof stond zag uitdagend uit. In het tijdelijke modegebedshuis kwamen – in bijzijn van burgemeester Annemarie Penn – te Strake – mooie items voorbij waarin religie en mode elkaar raakten en overlapten.

Geen Trichter penning, wel een vriendenboekje vol liefdesbetuigingen

Vrijdagmiddag- en avond gaf het stadsbestuur twee keer acte de presence tijdens de openingsdag van FASHIONCLASH 2018. Bij de kick-off overhandigde wethouder Bert Jongen namens het stadsbestuur cadeautjes. In de roze opblaasbare kerk sprak de burgemeester haar waardering uit over het ‘instituut’ FASHIONCLASH. Blijkbaar was een Trichter penning (het kleinood dat aan Maastrichtenaren wordt gegeven voor bijzondere verdiensten voor de stad) door beleidsmakers en adviseurs nog niet geadviseerd. Jammer! FASHONCLASH had deze waardering meer dan verdiend. Zelf zullen Popovic, Kuiper en Hamacher daar niet wakker van liggen. Van ‘de Vrienden van FASHIONCLASH’ kreeg het drietal woensdagmiddag een prachtig door Zuiderlicht ontworpen boekje aangeboden. Daarin stonden honderden mijmeringen, krabbels, felicitaties en filosofische hoogstandjes. Onhandig en vooral vol ongeloof namen Branko, Nawie en Laurens de liefdesbetuigingen in ontvangst. De heilige drie-eenheid van FASHIONCLASH en grote gangmakers van Made in Maastricht stonden er als jonge – maar o zo verlegen – jonge goden bij. Hopelijk met de gedachte dat ze eeuwig in Maastricht hun modegeloof blijven verkondigen.

Wie meer wil weten over het programma van FASHIONCLASH van dit weekend, klik op deze link.

Later treft u over de eerste dag een fotoreportage aan van de eerste dag van FASHIONCLASH 2018. De genodigden van de intieme opening kregen een culturele safari aangeboden. Onder meer werd in de Brandweer Kantine een dans uitgevoerd door Dansgezelschap Project Sally. Fotojournalist volgt FASHIONCLASH het hele weekend en komt later met een sfeerreportage van de grote modeshow en een overzicht van 10 jaar FASHIONCLASH.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee