Held Martijn hielp mishandelde boa's en hield doorgedraaide broers in toom: 'Ik ben geen held'

© ANP

Hij twijfelde vrijdagmiddag geen moment toen er tijdens het boodschappen doen twee boa's werden mishandeld. Martijn Daniels liet de zojuist gekochte boter voor wat het was en greep in. "Voor mij voelt het niet zo bijzonder."

Jack Martens

Een pijnlijke pols, een kapot horloge en een zoektocht van burgemeester Antoin scholten naar hem om 'm te bedanken. Dat is wat Martijn Daniels heeft overgehouden aan zijn heldendaad, die hij zelf liever niet zo wil beschrijven. "Ik deed gewoen wat ik moest doen", begint Daniels. "Het verbaasde me hoeveel mensen er omheen stonden en niets deden."BloedDaniels was vrijdagmiddag boodschappen doen bij de Albert Hein in Tegelen. Toen de 23-jarige Tegelnaar buiten kwam, zag hij dat een persoon woorden had met een boa. Een foutparkeerder kreeg een boete opgelegd en was daar op z'n zachtst gezegd niet blij mee. Daniels: "Ik dacht nog: die vent zal het wel niet eens zijn met z'n bekeuring. Maar toen zag ik ineens dat die gozer die boa in het gezicht sloeg. Het was echt zielig, die oude man viel achterover. Dit ging ik niet laten gebeuren."

Daniels snelde naar de raddraaier en greep hem zo hard als hij kon vast. Ondertussen krabbelde de geslagen handhaver op en hielp hem. "Ik zag dat zijn gezicht helemaal onder het bloed zat. Die arme man was echt hard geraakt."Lees ook: Boa's krijgen klappen van broers, collega wordt bedreigdEen tweede boa, die elders op het parkeerterrein rondliep, schoot zijn collega en Daniels te hulp. "We hadden die man stevig vast toen zijn broer opeens opdook. Die ging zich er ook mee bemoeien, waardoor opnieuw een vechtpartij ontstond. De tweede boa kreeg hierbij harde klappen." Tussen twee geparkeerde auto's in gingen de strubbelingen op de grond verder. "Het mooie was dat die twee broers het vooral gemunt hadden op de handhavers. Zo bleef ik eigenlijk buiten schot. Dus ik kon ze iedere keer wegduwen en vastpakken."BoterToen niet veel later een derde boa en twee agenten te hulp schoten was de vechtpartij voorbij. De broers van 37 en 41 werden gearresteerd en de boa's opgelapt. Reden genoeg voor Daniels om zijn boter op te rapen en huiswaarts te keren. Totaal niet bewust van de heldendaad die hij zojuist had verricht, ging de kok in opleding later die middag aan het werk. Toen iemand hem attendeerde op het feit Dat Antoin Scholten via de media naar hem op zoek was, begon er enig besef te komen van wat er zich allemaal die middag had afgespeeld. "Kijk. Ik wil bij de politie als ik mijn opleiding af heb. Misschien is dat het wel, maar het voelde op dat moment gewoon verplicht om die boa te helpen. Er liepen veel mensen bij de supermarkt. Ook oudjes dus dat die niets doen snap ik goed. Maar mensen van mijn leeftijd. Kom op zeg. Die hadden echt wel in kunnen grijpen", besluit Daniels. Burgemeester Scholten is nmiddels in bezit van de contactgegevens van Daniels en heeft aan deze krant laten weten dat hij maandag contact met hem opneemt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee