Raadsels rond ‘taxusdossier’

© Istock

De inzameling van medicinaal taxussnoeisel is onverwacht gestaakt in vrijwel heel Zuid-Limburg. Volgens de gemeenten gebeurt dat ‘noodgedwongen’. Maar in Noord-Limburg draaien de ‘snoeiharde’ acties gewoon door.

Laurens Schellen

Het onverwacht schrappen in vrijwel heel Zuid-Limburg van de inzameling van taxussnoeisel voor de farmaceutische industrie zorgt voor verwarring, onduidelijkheid en vooral vraagtekens. Gemeenten en regionale afvaldiensten laten weten dat de inzameling deze zomer, na jaren van succes, ‘noodzakelijkerwijs’ is afgeblazen.

De jonge scheuten van de taxus bevatten baccatine, een stof die farmaceutische bedrijven gebruiken voor de productie van medicijnen tegen kanker. Baccatine remt de deling van kankercellen en is daardoor een belangrijk bestanddeel van middelen voor chemotherapie.

InzamelpartijReden voor het besluit om te stoppen met inzamelen is volgens gemeentewoordvoerster Janneke Peeters van Sittard-Geleen klip-en- klaar: "Er is geen landelijke inzamelpartij meer beschikbaar die het snoeisel kan aanbieden aan de farmaceutische industrie." Zelf of in regionaal verband een inzamelactie op touw zetten is volgens de gemeente geen optie."Omdat wij de taxus niet zelf kunnen aanleveren", stelt Peeters. De gang van zaken in Zuid-Limburg staat echter haaks op de ontwikkelingen in het noorden van de provincie. In diverse gemeenten in die regio wordt taxussnoeisel ook deze zomer weer volop ingezameld. Onder meer in Venlo, zo bevestigt een gemeentewoordvoerder. Dit jaar neemt daar de landelijk opererende stichting Taxus Taxi de inzameling en coördinatie voor haar rekening.

"Twee jaar geleden zijn we hiermee begonnen, onder het motto ‘snoeihard tegen kanker’. De acties zijn succesvol, het maatschappelijk belang is evident en de animo is onmiskenbaar. Alleen al in Venlo is vorig jaar ruim negen kuub bijeengebracht", zegt de woordvoerder van Venlo. "En de kosten voor de gemeente zijn te verwaarlozen."

MoeilijkMaar volgens Sittard-Geleen is er dit jaar nadrukkelijk sprake van een afwijkende situatie. Oorzaak is volgens Peeters de (beoogde) introductie van een kwaliteitskeurmerk of -certificaat voor elke deelnemende gemeente. "Om de kwaliteit en efficiency van de medicijnproductie te waarborgen, wil de farmaceutische industrie exact weten waar de grondstoffen vandaan komen. Op depots waar telkens kleine hoeveelheden worden ingeleverd, is dat moeilijk vast te stellen. Taxus voor Hoop (de organisatie waarmee de fusiestad vorig jaar in zee ging, red.) onderhandelt nu met het bedrijfsleven om zo’n certificaat te krijgen."Pogingen om andere organisaties te strikken, leverden volgens Peeters ‘om dezelfde reden’ niets op. "Vanzelfsprekend blijven we de ontwikkelingen volgen. Hopelijk wordt in 2019 wél weer landelijk ingezameld, zodat we weer kunnen aansluiten."

Op de vraag hoe het kan dat de acties in Noord-Limburg gewoon doorgaan, zegt de gemeente nog niet te kunnen reageren. Taxus Taxi, dat kantoor houdt in Boxmeer, wil volgende week pas vragen van deze krant beantwoorden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee