IJsland stunt tegen Argentinië, pijnlijke hoofdrol voor Messi

Messi mist een strafschop.

Messi mist een strafschop.© AFP/Juan Mabromata

IJsland heeft zaterdag voor een stunt gezorgd op het WK voetbal in Rusland. In de eerste poulewedstrijd tegen voetbalgrootmacht Argentinië speelde de ploeg met 1-1 gelijk.

Redactie/ANP

Uitgerekend Lionel Messi verzuimde Argentinië aan een zege te helpen. Een dag na de drie treffers van de Portugees Cristiano Ronaldo tegen Spanje (3-3) mocht de grote vedette van FC Barcelona in de 64e minuut bij een gelijke stand (1-1) een strafschop nemen. Keeper Hannes Halldórsson koos de goede hoek en sloeg de bal uit zijn doel.

FinnbogasonZoals wel vaker in het shirt van zijn nationale ploeg haalde Messi niet het niveau dat ze bij Barcelona van hem gewend zijn. Hij werd scherp verdedigd, maar kreeg ook zo weinig steun van zijn ploeggenoten dat hij de bal geregeld rond de middenlijn moest ophalen. Niet Messi, maar Sergio Agüero schoot de Argentijnen in de negentiende minuut op voorsprong (1-0). Vier minuten later was het al weer gelijk. Alfred Finnbogason, oud-speler van sc Heerenveen, scoorde als eerste IJslander op een WK.

SterspelersAan goede aanvallers geen gebrek in Argentinië. Bondscoach Jorge Sampaoli had in zijn basisformatie zelfs geen plek voor sterspelers als Gonzalo Higuaín en Paulo Dybala van Juventus. Defensief was Argentinië wel kwetsbaar. De achterhoede, met Ajacied Nicolás Tagliafico als linksback, zag er niet alleen bij de gelijkmaker slecht uit. Birkir Bjarnason verzuimde te profiteren van een fout van Marcos Rojo en ook Gylfi Sigurdsson miste een fraaie kans.

IJsland vocht voor wat het waard was en speelde naar zijn mogelijkheden. Argentinië deed veel te weinig met het vele balbezit. Gelet op de vele aanvallers van wereldklasse in de selectie kwam de ploeg tot wel heel weinig uitgespeelde kansen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee