Denemarken heeft maar één kans nodig tegen slordig Peru

Print
Denemarken heeft maar één kans nodig tegen slordig Peru

Poulsen viert zijn treffer tegen Peru. Afbeelding: EPA/Erik S. Lesser

Een fris en dapper Peru maakte zaterdagavond de wedstrijd, maar liet veel te veel kansen en zelfs een strafschop liggen. De zege in Saransk ging zodoende naar een pover maar zakelijk Denemarken, dat aan een snelle uitbrak met Christian Eriksen en doelpuntenmaker Yussuf Poulsen genoeg had voor een doelpunt: 0-1.

Peru - Denemarken was op voorhand vooral interessant vanwege het weerzien met tal van bekenden.

Spektakel
Bij Peru stonden Renato Tapia en Jefferson Farfan in de basis, de Denen begonnen met Christian Eriksen en Nikolai Jørgensen. Lasse Schöne, Kasper Dolberg, Viktor Fischer en Michael Krohn-Dehli zaten op de bank. Schöne kwam al na 35 minuten in het veld voor de geblesseerde William Kvist. In de Mordavia Arena van Saransk zat het meeste spektakel van de eerste helft in de laatste minuut toen Peru dankzij de videoscheidsrechter een strafschop kreeg. Cueva, die zelf was gevloerd door aanvaller Poulsen, joeg de bal echter hoog over. Zo'n beetje de complete selectie van Peru moest er aan te pas komen om de speler van Sao Paulo te troosten.  Farfan
Op basis van die eerste helft zou een Peruaanse voorsprong niet eens onverdiend zijn geweest, want de Zuid-Amerikanen waren met hun directe speelstijl een stuk dreigender dan Denemarken.  Vooral oud-PSV'er Farfan, tegenwoordig in Rusland spelend voor Lokomotiv Moskou, was met al zijn ervaring en sluwheid  een hinderlijke horzel voor de Denen. 

Eriksen
Aan de andere kant kwam Feyenoorder Jørgensen, die na het WK hoopt op een mooie transfer, op een mogelijkheid na niet in het stuk voor. De meeste ogen waren uiteraard gericht op de nummer 10 van de Denen. Eriksen is dit seizoen definitief een grote meneer geworden in de Premier League, maar tijdens het eerste optreden in Rusland voelde hij zich lange tijd onbegrepen in de tegenvallende Deense ploeg. Totdat hij na een uur spelen bij een uitbraak eindelijk bevrijd was, de ruimte kreeg en Leipzig-aanvaller Poulsen op maat bediende: 0-1.   Wankelen
Die tegenvaller noopte Peru tot het inbrengen van de omstreden Paolo Guerrero. De topscorer aller tijden van Peru was aanvankelijk vanwege drugsgebruik geschorst voor het WK, maar in hoger beroep haalde hij alsnog zijn gelijk.  Peru had voor en na de treffer van Denemarken de beste kansen.  De bij vlagen prima spelende ploeg bracht de Denen regelmatig aan het wankelen. Guerrero was met een slim hakballetje dichtbij de gelijkmaker en ook Farfan had in de spannende slotfase de 1-1 op de schoen. Maar de beloning voor Peru bleef op deze zaterdagavond uit, waardoor het povere Denemarken met het nodige fortuin de eerste stap zette naar de tweede ronde.