A Perfect Circle: de zwarte zielenroerselen van een smoezelige dandy

© De Limburger/Harry Heuts

© De Limburger/Harry Heuts

thumbnail:
thumbnail:

RECENSIE - Maynard James Keenan heeft twee grote hobby’s: wijn maken en zijn zwartste zielenroerselen vertalen naar zompige metalcomposities.

Marco van Kampen

Voor het eerste heeft hij met Merkin Vineyards een eigen wijngaard. Voor het tweede beschikt hij over drie projecten waarin hij zijn creatieve ei kwijt kan. De bekendste is Tool, de net zo legendarische als ongrijpbare mathmetalband. De jongste is Puscifer, waarmee hij twee jaar geleden in een boksring op het podium het Pinkpop-publiek verbouwereerde. Daar tussenin zit A Perfect Circle. Op de IBA Parkstad Stage komen de mannen op deze vroege zaterdagavond hun nieuwe, enigszins polariserende, album ‘Eat The Elephant’ aan de Pinkpoppers voorstellen.

Smoezelige dandyHet eerst dat opvalt is de verschijning van frontman Keenan, die voor de zoveelste keer in zijn carrière een transformatie heeft ondergaan. De vijftiger draagt voor de gelegenheid een stemmig, paars pak. En zijn kale ‘Tool’-hoofd heeft hij verruild voor een Duo Penotti-look waarbij blonde, ietwat viezige slierten haar asymmetrisch langs zijn gezicht vallen. Het valt nog het best te omschrijven als een smoezelige dandy. In combinatie met zijn kenmerkende merg-en-beenstem en de loodzware riffs die A Perfect Circle gedoseerd afvuurt, doet het zelfs wat angstaanjagend aan.

KauwenA Perfect Circle start ijzersterk met het ziedende ‘Counting Bodies Like Sheep To The Rhythm Of The War Drums’. En ook de kakelverse opvolger ‘Hourglass’ – inclusief luchtpiano spelende Keenan - gaat er lekker in bij het publiek, dat duidelijk smacht naar een pak rammel op deze tot dusverre gezapige dag. Dat niveau wordt niet het hele concert lang volgehouden; het is sowieso af en toe flink kauwen op dat nieuwe werk. Keenan zorgt als maniakale Einzelganger op dat minipodium achterin echter op de gewenste tijden voor daverende hoogtepuntjes. Keert hij de volgende keer weer terug met Tool? Wij drinken er graag een wijntje op.

Volg alles over Pinkpop bij De Limburger

Diverse verslaggevers zijn dit weekend op het festivalterrein in Landgraaf om verslag te doen van Pinkpop 2022. Gedurende 3 dagen plaatsen we recensies, reportages, interviews, foto's & video's en vind je alle bijzonderheden terug op de site. Ga naar > delimburger.nl/pinkpop en mis niets!