Enkele straten in Amby krijgen hun oude naam terug

Print
Enkele straten in Amby krijgen hun oude naam terug

Afbeelding: Facebook/Amyerpraot

Een deel van de Ambyerstraat-Noord gaat omgedoopt worden in de oude benaming in het Amies dialect: Dörpsjtraot. Een groot deel van Ambyerstraat-Zuid gaat weer Hoofsjtraot heten.

Dat meldt Joonkheid Amie in het wijkbulletin Amyer Praot. Het zijn twee van meerdere straten die in Amby voorzien gaan worden van straatnaamborden in Amies dialect. De zijstraat In de O krijgt de benaming de of d'n Doei.

Eigen identiteit
De Joonkheid ijvert voor zichtbaarheid van de eigen identiteit van Amby, dat tot 1 juli 1970 een zelfstandige gemeente was. Volgens de Joonkheid worden veel oude benamingen voor straten door de wijkbewoners nog steeds veel gebruikt.

De doorgaande wegen Ambyerstraat-Noord en -Zuid hebben samen eeuwenlang Dorpstraat (vanaf het viaduct tot aan de Heukelstraat) geheten. Begin jaren 30 werd de Dorpstraat opgedeeld in Eindstraat, Dorpstraat, Kerkstraat en Hoofdstraat. 

Hoofsjtraot
Het deel van de Ambyerstraat-Noord tussen de Walburgakerk en het Lindenplein krijgt het oude straatnaambord Dörpsjtraot terug. De Ambyerstraat-Zuid gaat vanaf de Heukelstraat tot aan het kruispunt met de Bergerstraat weer Hoofsjtraot heten.

Inwoners van Amby ijverden eerder met succes voor terugkeer van borden met 'Amby' erop. Borden met het oude gemeentewapen werden vorig jaar mei op enkele locaties in de wijk geplaatst.

Wanneer de straatnaamwijzigingen/toevoegingen zullen plaatsvinden is niet bekend.

 

 

 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu