Laatste dag van de lente wordt zomers

Print
Laatste dag van de lente wordt zomers

Afbeelding: ANP

Komende woensdag beleeft de lente zijn laatste dag, maar deze sluiten we af met temperaturen die eigenlijk bij de zomer horen. Dat meldt Weerplaza. Met minima van 25 graden is het prima zomerweer.

Na een weekend met veel wolken en wat minder hoge temperaturen dan we in eerdere weken zagen, zit er komende week toch nog een zomerse uitspatting aan te komen. Deze woensdag kan het kwik lokaal namelijk stijgen tot zo'n 28 graden. En dus kan de zomerkleding en de zonnebrand weer uit de kast.

Opwarmen
Michiel Severin van Weerplaza: "Op de laatste dag van de lente van 2018 zorgt een passerend hogedrukgebiedje ervoor dat de aanvoer vanaf de Noordzee even stokt. De wolken lossen daardoor later op de dag op en de zon kan beginnen met het opwarmen van ons land. Woensdag verwachten we daardoor een schitterende zomerdag."

Bij flink wat zon en weinig wind loopt de temperatuur in een groot deel van het land op naar minimaal 25 graden en in het binnenland kan het nog zo'n twee graden warmer zijn. Omdat de luchtvochtigheid laag is, zal het geen benauwde dag zijn. 

Eendagsvlieg
Het begin van de zomer op donderdag ziet er volgens Severin een stuk minder zonnig uit: "De zomerdag van woensdag lijkt wel een eendagsvlieg te zijn. Donderdag draait de wind alweer naar het noordwesten tot noorden en moeten we rekening houden met nieuwe wolkenvelden vanaf de Noordzee. Bovendien stroomt dan aanmerkelijk koelere lucht het land weer binnen. We gaan dan terug naar de temperaturen die we ook maandag en dinsdag hebben: 19 tot 23 graden. Dat zijn overigens wel exact de gemiddelde waarden voor deze tijd van het jaar."

Door het vele warme weer de afgelopen weken is er inmiddels een neerslagtekort van zo'n 60 tot 120 millimeter. Door de combinatie van warm weer en droogte ontstaat er kans op natuurbranden. Ook komende week valt er amper regen en zal die kans dus groter worden. 

Het jaar 2018 hoort inmiddels bijna bij de 5 procent droogste jaren sinds het begin van de metingen. Vorig jaar was het medio juli ook bijna recorddroog, maar wisselvallig weer zorgde er toen voor dat dat record toch niet gehaald werd en het bosbrandgevaar snel verdween.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →