Fashionclash 2018: hemelse performance afgestudeerden

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

De SAM-decorfabriek was zaterdagavond de basiliek van de 10e FASHIONCLASH Maastricht. In de voormalige fabriekshal van de MOSA vond van zeven uur ’s avonds tot aan middernacht de hoogmis plaats van het jaarlijkse hoogtepunt van Maastricht als creatieve modestad.

Het thema van dit jaar Fashion My Religion!

Een kleine 150 talentvolle ontwerpers uit tientallen landen van over de hele wereld komen dit weekend in Maastricht tezamen. Uitgenodigd worden door de FASHIONCLASH Maastricht is niet zo maar een dingetje. Het project dat nu tien jaar geleden door Branko Popovic, Nawie Kuiper en Laurens Hamacher als een droom die werkelijkheid werd in gang werd gezet, is uitgegroeid tot een evenement dat in binnen- en buitenland aanzien heeft verworven. Dus deel uitmaken van de modeshows van het altijd eigenzinnige evenement staat meer dan goed op iedere cv van ambitieuze creatieve talenten.

Dat FASHIONCLASH ook jaar in jaar uit steeds meer door Maastrichtenaren wordt gewaardeerd moet de drie gangmakers en het bestuur van de organisatie erg goed doen. Nawie Kuiper keek zaterdagavond haar ogen uit toen ze een schier niet ophoudende rij mensen zag staan om een plaats te bemachtigen om de catwalk. Met een spontane ‘wow’ gaf ze uitdrukking aan haar gevoel van dat moment.

Daarna volgde tijdens de shows nog vele ‘wows’ en ‘oehs’ van het publiek. Niet het minst tijdens de eerste show van de zaterdagavond. Die werd verzorgd door de ‘graduates’ van de Maastrichtse Academie of Fine Arts and Design (MAFAD). De afgestudeerden leverden een meer dan puike show af en nog meer een niet aflatende stroom van prachtige en spannende ontwerpen.

De MAFAD-show van dit jaar was min of meer de visuele bevestiging van de ontwikkeling die FASHIONCLASH Maastricht in de loop der jaren heeft doorgemaakt. Zij die de FASHIONCLASH vanaf het allereerste begin volgen spreken daar veelvuldig over. Voor Branko Popovic klinkt dat als muziek in de oren. “Natuurlijk zien wij ook hoe de kwaliteit van de MAFAD-studenten enorm is toegenomen. Het is evenwel heel erg fijn dat de kenners en het publiek dat ook zien en waarderen.” Dat ieder jaar weer beter heeft niet alleen met ‘betere talenten’ te maken. Die vind je terug in alle generaties. De steeds meer indrukwekkende presentaties die MAFAD-studenten op de catwalk brengen heeft heel veel te maken met steeds meer samenwerking en toegenomen mogelijkheden die dit opleidingsinstituut te bieden heeft. En die kwaliteitsimpuls is voor een deel weer te danken aan FASHIONCLASH. Want Popovic, Kuiper en Hamacher verbinden hun project niet alleen met de stad Maastricht. Ook internationaal weten ze belangrijke connecties te maken die een belangrijke bijdragen leveren de creatieve opleidingen van de Limburgse hoofdstad naar een steeds hoger plan te tillen.

Fotojournalist Laurens Bouvrie brengt u later op deze site een kleurrijke, dynamische en uitgebreide impressie van FASHIONCLASH 2018. Nu alvast zijn traditionele voorproefje.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →