Duivenhouders balen van roofvogels: 'Ze eten onze duiven op'

Print
Duivenhouders balen van roofvogels: 'Ze eten onze duiven op'

Afbeelding: ANP

Duivenhouders zijn het beu om hun geliefde postduiven te verliezen door aanvallende roofvogels. Ze stellen dat er in Nederland te veel slechtvalken, haviken en sperwers leven, doordat die vogels al jarenlang worden beschermd.

De duivenhouders bieden dinsdag een petitie aan in de Tweede Kamer. Ze verzamelden een kleine 7000 handtekeningen voor een oproep om de roofvogels niet meer te beschermen.

Er zijn bijvoorbeeld jarenlang nestkasten opgehangen om de populatie slechtvalken te vergroten. In de jaren negentig waren daarvan nog ongeveer tien paren over, maar inmiddels vliegen er meer dan driehonderd paren rond. "Als je bedenkt dat ze een territorium van 10 bij 10 kilometer hebben, snap je dat ons land te klein is voor die dieren," zegt Vincent Hoogerwerf, initiator van de petitie. 

32 duiven opgegeten
De roofvogels halen aan de lopende band postduiven uit de lucht, zegt Hoogerwerf. Zelf zag hij hoe vorig jaar 32 duiven van zijn stam werden opgepeuzeld. Het jaar ervoor waren dat er 25 en het jaar dààrvoor 27. Hoogerwerf: "En dan ben ik er ook nog tientallen kwijtgeraakt die een aanval zagen gebeuren en uit angst zijn weggevlogen." 

Jaarlijks geven 100 duivenhouders aan door de roofvogels te stoppen met de duivensport. Het aantal leden is in vijftien jaar tijd gedaald van 120.000 naar een kleine 18.000. "Natuurlijk speelt ook vergrijzing een rol. Maar de aanvallen door roofvogels helpen niet mee. Sommige duivenhouders bouwen tientallen jaren aan hun stam. Het is heel vervelend als die vervolgens wordt uitgemoord."

Verbied nestkasten
Natuurlijk hoort het bij de natuur dat roofvogels duiven aanvallen. Duivenliefhebber Hoogerwerf zal dat absoluut niet tegenspreken. "Maar het gaat er mij om dat dit wordt veroorzaakt door menselijk ingrijpen. Laat de natuur gewoon haar gang gaan."

Kortom, verbied de plaatsing van nestkasten, haal lege nestkasten weg, voer een fokverbod op roofvogels in en leg in- en export aan banden. "De duivensport staat op de lijst van cultureel erfgoed. De politiek mag er best iets aan doen om die sport veilig te stellen. Want als het zo doorgaat, blijft er geen duivenmelker meer over."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →