Arbeidsmigrant blijft hard nodig

1 op de 5 bedrijven in Noord-Limburg heeft te weinig personeel. Het tekort loopt op naar 10.000 werknemers over vier jaar. De redding moet uit het buitenland komen.

Peter Heesen

Noord-Limburg komt over vier jaar 10.000 mensen tekort om alle banen te vervullen. Zonder extra buitenlandse werknemers is het probleem niet op te lossen.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Etil, uitgevoerd in opdracht van de gemeenten in de regio. Wethouder Paul Sanders van Peel en Maas, woordvoerder van de regio: „We krijgen een groot probleem.”

Topprioriteit is zorgen voor genoeg en goede woningen, zegt hij. Een opgave, omdat Noord-Limburg daar nu al niet in slaagt. Hij beweert dat sprake is van een tekort aan 8000 bedden. Sanders refereert aan onderzoeken waaruit zou blijken dat in de regio al 30.000 arbeidsmigranten verblijven, met name uit Polen en Roemenië. „Dat is 8 procent van de totale bevolking. Ongelooflijk.”

‘Ze blijven hier’

Volgens Sanders is in het verleden te weinig geïnvesteerd in huisvesting voor arbeidsmigranten, omdat aangenomen werd dat ze tijdelijk nodig waren. „Dat is niet zo. Ze blijven hier.” Het Etil bevestigt dat.

De babyboomers, die tijdens de geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog werden geboren, gaan de komende jaren massaal met pensioen. Er worden minder kinderen geboren en de economie draait als een tierelier. Eén op de vijf bedrijven wordt al in zijn ontwikkeling belemmerd door een gebrek aan personeel, aldus Etil. Daarnaast worden tot 2022 naar verwachting vijfduizend nieuwe banen geschapen, voornamelijk door de komst van logistieke bedrijven bij Venlo.

Om- en bijscholen

Als het economisch tij gunstig is, is het personeelstekort straks 12.500. Als geen nieuwe banen worden geschapen, zijn nog altijd 7500 mensen extra nodig om het werk te doen dat de gepensioneerde babyboomers achterlaten. Het Etil gaat in het midden zitten en rekent op een tekort van 10.000 mensen in 2022.

Maatregelen als het om- en bijscholen van werklozen en het automatiseren van werkzaamheden bieden onvoldoende soelaas. Afhankelijk van de drie scenario’s is in Noord-Limburg over vier jaar behoefte aan 1100 tot 4800 arbeidsmigranten extra. Sanders: „Linksom of rechtsom zijn ze keihard nodig.” Daarbij wordt de concurrentieslag feller, stelt Etil. Aangrenzende regio’s als Midden-Limburg en Oost-Brabant trekken aan arbeidsmigranten. Omdat zij ook de bevolkingskrimp dempen, is het van belang ze aan de regio te binden, meent Sanders.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal