Heerlen staat er beroerd voor: bezuinigingen op komst

© ANP

De gemeente Heerlen staat er financieel beroerd voor. Het tekort bedraagt vijftien miljoen euro. Het college komt nog deze maand met concrete bezuinigingsvoorstellen.

Marcel de Veen

Het tekort is onder meer ontstaan omdat Heerlen veel meer kwijt is aan de jeugdzorg dan voorzien. Een ontwikkeling die ook in andere steden te zien is. In Heerlen gaat het om een kleine zeven miljoen euro.

BewindvoeringenEen ander miljoenentekort wordt veroorzaakt door een explosieve groei van het aantal bewindvoeringen. Daar is sprake van als iemand niet meer zelf mag beslissen over zijn financiën en bezittingen. Heerlen is wettelijk verplicht om de bewindvoeringen te bekostigen. Dat levert Heerlen een verliespost op van 2,3 miljoen euro.

ErfenisDe nieuwe wethouder van financiën van Heerlen, Frank Simons (OPH), is pas een maand in functie. Hij wordt meteen opgezadeld met een beroerde erfenis. "Een uitdagend klus", noemt Simons het. "Er is in Heerlen sprake van een ernstige situatie. Onze reserves en de risico’s lopen niet met elkaar in de pas."

ReservesSimons wil de algemene reserves in elk geval nog dit jaar weer op peil brengen. Daarbij wil hij de afspraken uit het coalitieakkoord zoveel als mogelijk ontzien. De gemeenteraad van Heerlen bespreekt de zorgelijk situatie eind juni en begin juli.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee