Di-rect: 'Pinkpop heeft ons nummer, ze mogen altijd bellen'

Print
Een halfuurtje voor hun optreden zaterdagavond in Spijkenisse werden de mannen van rockband Di-rect gepolst of ze een dag later The Kooks wilden vervangen.

Zanger Luke Pritchard van de Britse band was namelijk te ziek om op te treden. Of de vijf heren van Di-rect trek hadden om naar Landgraaf af te reizen en vóór Editors en Bruno Mars te spelen?

Basgitarist Bas van Wageningen: "Daar hoefden we niet lang over na te denken. Een minuut voor we in Spijkenisse opgingen werd bevestigd dat we de spot op Pinkpop mochten vullen. Het was helemaal te gek. Eigenlijk heb je niet eens tijd om er van tevoren over na te denken.”

Niet dat de band op de reservebank zat af te wachten. Deze keer niet. Gitarist Spike: "Het geestige is dat we om en nabij 2003, 2004 officieel als invallers waren geboekt en dan zit je hier een heel weekend uit je neus te vreten. Te wachten totdat een of andere zanger aan de diarree ging, maar dat gebeurde niet.”

Toch werd het toch nog spannend dat jaar toen Van Wageningen uren in de zon had liggen te slapen, zonder gewekt te worden door zijn collega’s, en zo verbrand raakte dat hij in het ziekenhuis behandeld moest worden. Rock-’n-roll! 

Debuut
Voor twee van de vijf bandleden was de speelbeurt van zondag het debuut op het festival. In 2002 en 2005 zaten gitarist Paul Jan Bakker en zanger Marcel Veenendaal nog niet in Di-rect. Hoe ze het vonden?

Veenendaal: "Je krijgt zo veel indrukken als je nu de bühne oploopt. Je kent alle verhalen over Pinkpop, kent het trippen op de camping, stinken in de douche en de tent. Je weet hoe koud het kan zijn en daarom wil je mensen warm maken, geven wat je hebt. Dat ze met een warme gedachte terugdenken aan hoe fijn die vervangers waren.”

Geen mallemoer
Of de band niet al eerder weer eens op Pinkpop had moeten staan? Spike: "Daar hebben we geen mallemoer over te zeggen. Er is een hele delegatie programmeurs die bepaalt. Na een uitverkochte clubtour en een Edison hoop je dat je van de partij mag zijn.”

Komen ze dan volgend jaar nog eens langs, op de feestelijke vijftigste editie? Van Wageningen: "Kennelijk hebben ze ons nummer dus gewoon wel. Ze mogen altijd bellen. Op zondag hebben we toch nooit wat te doen. Eet ik wel op maandag bij mijn moeder.”