Politiek Weert maakt zich zorgen om museum

© Jeroen Kuit

Partijen in Weert zijn er niet gerust op dat de verbouwing van het Jacob van Horne Museum volgens gaat plan verlopen, nu er openbaar aanbesteed moet worden.

Leon Janssen

De gemeenteraad van Weert stelde vorig jaar ruim vier miljoen euro beschikbaar voor de restauratie en de inrichting van het museum aan de Markt.

De firma Hevo uit Den Bosch, die het onderzoek naar de verbouwing had gedaan en de plannen daarvoor had opgesteld, wilde de klus wel klaren en garandeerde binnen dat bedrag te blijven. Het college van burgemeester en wethouders kwam er echter onlangs achter dat de verbouwing van het museum volgens de regels openbaar aanbesteed zou moeten worden.

VertraagdDaardoor is de opening van het museum, die gepland was voor eind volgend jaar sowieso een half jaar vertraagd.

"Eigenlijk gaan we nu weer volgens de traditionele methode werken", zegt Rob van Dooren, raadslid van DUS Weert. "We maken een bestek en bedrijven kunnen daarop intekenen. Vraag is of we dan op hetzelfde bedrag uitkomen als waarvoor de raad toestemming heeft gegeven of dat we het verbouwingsplan aan moeten gaan passen. Maar dan gaan we tornen aan de kwaliteit. En dat willen we ook niet. Het college heeft dan wel gegarandeerd binnen die vier miljoen euro te blijven, maar daarmee zijn onze zorgen niet weggenomen."

Schoonheidsprijs"Hoe deze hele procedure is verlopen, verdient geenszins de schoonheidsprijs", stelt Hendrik Stals, fractievoorzitter van het CDA. "Het college heeft ons nu de garantie gegeven dat de verbouwing binnen budget blijft. Het is prima als dat zo blijft. Mogelijk dat er dan wat toeters en bellen vanaf gaan, maar dat is wat ons betreft goed. Bijvoorbeeld die messing achterkant van het museum, die hoeft voor ons niet per se. Daar is toch al een hoop discussie over. Belangrijker is dat de museumfunctie behouden blijft."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee