Editors is de ideale sub-headliner (en meer ook niet)

Print
Editors is de ideale sub-headliner (en meer ook niet)

Afbeelding: Harry Heuts

De Editors-adepten waren een beetje pissig toen ze zagen dat hun favoriete band een lagere positie op het Pinkpop-affiche had dan Bruno Mars.

Ze zijn al jaren van mening dat de groep rond Tom Smith klaar is voor een headliner-spot op Megaland. Dat vinden ze na het laatste concert van de Britse postpunk/synthpop-formatie waarschijnlijk nog steeds. Of dat terecht is? Mwah.

Kippenvel
Vooropgesteld: Editors is een steengoede groep met een oeuvre waar menig band jaloers op is. En live scoren ze altijd minstens een voldoende. Het verschil tussen een zesje en ‘memorabel’ zit ‘m vaak in de performance van Smith. Hij heeft de gave om het publiek mee te nemen in zijn eigen emotionele achtbaan.

Als dat gebeurt, weet hij massa’s mensen te ontroeren met zijn schitterende bariton en verandert een Editors-concert in een hoogmis van tranen en kippenvel. Voorwaarde is dat Smith zelf tot de bodem gaat. Dat hij doorgraaft totdat  de krochten van zijn ziel zijn bereikt, terwijl hij zich verliest in zijn eigen muziek. Op deze zondagavond lukt dat helaas niet.

Plichtmatig
De bekende weidse armgebaren zijn er wel, maar hij doet het op de automatische piloot. De machtige stem laat hem ook nu niet in de steek, maar de uithalen zijn te kort om écht door merg en been te gaan. En de setlist biedt voldoende aanknopingspunten om de Pinkpoppers te laten zwelgen in het sentiment, maar de urgentie ontbreekt tijdens het spelen van die liedjes.

Daardoor is het deze avond nét iets moeilijker om te geloven wat Smith zingt. En duren die 75 minuten ineens best wel lang. Saai durven we dit optreden van Editors niet te noemen. Het échte gevoel ontbreekt vanavond evenwel. Voor nu is Editors de ideale sub-headliner. En meer ook niet.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →