Maastricht Oost heeft er iets moois van gebakken

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

© Laurens Bouvrie

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Vrolijke deuntjes gespeeld door R.K. Harmonie ST. Caecilia, beter bekend als de Gele Rijders, weerkaatsen via de ANWB- en Gemeenteflat terug de open ruimte in. Zaterdagmiddag komen honderden belangstellenden af op opening van Stadspark Oost. Weer een kers op de groene taart tussen Wittevrouwenveld en Wyckerveld.

Laurens Bouvrie

Nog niet helemaal klaar, maar voldoende voor een feestelijke opening

Het kan niet genoeg benadrukt worden. Want gewenning gaat snel. Een stad verandert continue van gedaante. Soms met veel kritiek. Dat geldt niet voor het gebied dat zo lang te maken had met de N2. Het stadse tussenstuk van de A2 bepaalde decennialang een sfeer van haast en geraas. De nimmer aflatende stroom verkeer is alweer ruim anderhalf jaar geschiedenis. Het verkeer zoekt zijn weg inmiddels ondergronds. Veel aandacht is altijd uitgegaan naar de ontwikkeling van de Groene Loper. Buur Stadspark Oost ‘in ontwikkeling’ hield zich gedeisd. Tot zaterdagmiddag 16 juni. De inrichting van gebied Oranjeplein/Koningsplein is nog niet helemaal klaar. Evenwel meer dan voldoende om die dag een heerlijke feestelijke opening te houden.

Niemand let er op, maar toch…. verkeerslawaai schittert door afwezigheid

Heel Maastricht Oost bakt er meer dan iets moois van. Terwijl een gelegenheidsjury – pastoor Mattie Jeukens, wethouder Gert-Jan Krabbendam en de enige echte Ingel vaan Mestreech Math Hardy proeven van de resultaten een taart- en gebakwedstrijd wordt door honderden aanwezigen genoten van een fijne dag in het park. De meesten klitten samen op het veld dat nog een grasveld moet worden. Een kenner zegt: “Een paar goede regenbuien en het is hier groener dan de Groene Loper”. Tal van activiteiten vinden plaats in het deel Stadspark Oost dat we ook kennen als het Koningsplein. Stoere vrouwen en mannen spreken hun spieren aan om met gewichten en zandzakken op en neer te lopen. Bij kraampjes kan gegeten en gedronken worden of informatie worden ingewonnen over het project. Maar sommige mensen proberen in de drukte ook al te genieten van waar een park ook voor is: op een bankje of lange stenen voorwerp. Niemand let er op, maar toch nog maar even vermelden: waar je ook staat, verkeerslawaai schittert door afwezigheid!

Het officiële moment

Een opening kan niet zonder een officieel moment. Wethouder Gert-Jan Krabbendam en de voorzitter van Stichting Stadspark Oost, Paul Bronzwaer, doen dat op het bordes van het prachtig opgeknapte Limburgs Bevrijdingsmonument. Het door Charles Eyck ontworpen en gemaakte kunstwerk werd in 1952 onthuld. De preses van de stichting bedankte nog eens iedereen die tijd maakte en inzet toonde om van het park een plek te maken geschikt van heel jong tot zeer oud. Immers Stadspark Oost wordt niet alleen een plek om te zitten of te wandelen. De stichting maakt al geruime tijd werk van een park dat multifunctioneel van waarde moet worden. Zorgt de gemeente Maastricht voor het basisgroen en de aanleg van wandelpaden en andere infrastructuur; de bewoners mogen naar eigen inzicht voor de finishing touch zorgen. Dat moet wel zelf door de betrokken buurten worden gefinancierd. En zo geschiedde. Stadspark krijgt behalve de gebruikelijke items die een park kent krijgt het een Mosasaurus-speelplek, trim- en speeltoestellen voor respectievelijk senioren en kinderen. Zei voorzitter Bronzwaer in zijn speech dat de financiën voor al die wensen nog niet helemaal rond zijn; wethouder Krabbendam maakte die opmerking tot een loze. Hij liet weten dat de gemeente Maastricht een bijdrage levert die het totale kostenplaatje gaat dekken.

Heel Maastricht Oost heeft er iets moois van gebakken

Een veiligheidsman vraagt aan de wethouder de speech tot een eind te brengen. Hij staat al geruime tijd met twee fakkels in zijn handen. Die gaan dienstdoen om de opening Olympische allure te geven. De grote schaal die jarenlang dienst deed als herdenkingsvuur tijdens Dodenherdenking op het Koningsplein (Stadspark Oost als daar u voorkeur naar uitgaat) gaat daarvoor gebruikt worden. De fakkelmans opmerking wordt begrepen. Op plechtige wijze steken de wethouder en de preses de toortsen in de schaal. Stadspark Oost is officieel geopend. Hoogste tijd voor de pastoor, de wethouder en d’n Ingel vaan Mestreech om verder te gaan met het feestprogramma. Te beginnen met de finale van Heel Maastricht Oost Bakt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee