Last van eikenprocessierups of teek? Volg deze tips

Wat moet je doen bij deze vervelende rupsen? De meeste Nederlanders weten het niet precies. Het Rode Kruis geeft antwoord.

Wat moet je doen bij deze vervelende rupsen? De meeste Nederlanders weten het niet precies. Het Rode Kruis geeft antwoord.© De Limburger

Wat moet je doen als je bent gebeten door een teek of last hebt van de eikenprocessierups? Acht op de tien Nederlanders heeft hier weinig kennis van, zo blijkt uit een enquête van het Rode Kruis.

AD/De Redactie

De meeste Nederlanders zeggen wel dat ze weten wat ze moeten doen na een teken- of insectenbeet, maar geven daarna meestal het verkeerde antwoord. Maar 6 procent van de ruim 700 ondervraagde personen wist dat je na een insectenbeet ‘de angel moet wegschrapen met je vingernagel of de botte kant van een mes en daarna de plek moet koelen’. Bijna de helft van de Nederlanders wil dat met een pincet doen, maar dan maak je kans juist meer gif in je lichaam te krijgen.

"Dit is de periode van het jaar dat we veel last hebben van dit soort beesten en planten. De eikenprocessierups zorgt voor steeds meer overlast. Dat merken ook onze medewerkers op festivals”, zegt Rode Kruis-woordvoerder Belinda van der Gaag. Die rups ontwikkelt zich dit jaar door het warme weer sneller dan andere jaren. Zo hadden Pinkpopgangers ook last van de rups. Tekenbeet: draaien of trekken?Over wat te doen na een tekenbeet, kun je discussie voeren. 66 procent van de ondervraagden antwoordde op die vraag dat je de teek ‘er met een draaiende beweging uit moet trekken’. Dat is ook wat producenten van speciale tekentangen en -kaarten adviseren. Het Rode Kruis en het RIVM zeggen echter dat je het beestje er juist recht uit moet trekken.

Het Rode Kruis adviseert bij de onderstaande ongemakken het volgende:- Een tekenbeet: Pak het beest met een pincet zo dicht mogelijk bij de huid van het slachtoffer vast. Knijp niet in het lichaam van de teek. De teek met een rechte beweging uit de huid trekken. Daarna de huid ontsmetten. Gebruik je een tekentang? Volg dan die aanwijzingen.- Een insectensteek: Een eventuele angel wegschrapen met je vingernagel of de botte kant van een mes en de plek koelen met een nat compres of coldpack.- Als je in aanraking bent geweest met de eikenprocessierups: De brandharen verwijderen met plakband of kleefpleister, en de huid spoelen met veel (lauw) water.- Als je in aanraking bent geweest de berenklauw: De huid wassen met lauw water en zeep en de plek uit de zon houden.

Wil je meer weten over eerste hulp bij ongelukken en ongemakken? Het Rode Kruis heeft een gratis app met adviezen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee