Waarom we zo dol zijn op avocado op toast of pizza

Begin je ook te watertanden bij deze foto? Daar is nu een wetenschappelijke verklaring voor.

Begin je ook te watertanden bij deze foto? Daar is nu een wetenschappelijke verklaring voor. © iStock

Ook zo dol op toast met avocado, of pizza met veel vette kaas? Of een tosti misschien met kaas én pindakaas? Je bent niet de enige die dol is op die combi van koolhydraten met vet. De wetenschap heeft nu ontdekt dat het ons brein is die in extase raakt van deze hemelse mix.

De Redactie

Dana Small, onderzoeker aan de universiteit van Yale, concludeert uit onderzoek dat ons brein liever een combinatie van vet en koolhydraten heeft, dan een snack of maaltijd die slechts uit één van de twee bestaat. Ze bestudeerde 206 vrijwilligers en schreef een artikel voor het vakblad Cell Metabolism. De proefpersonen kregen allen een budget en moesten een menu bekijken. Op het menu stonden verschillende snacks, zoals kaasblokjes (vet), brood/desserts (koolhydraatbommetjes, dus) of avocado-toast /pizza (een combinatie van vet en koolhydraten). De proefpersonen werd gevraagd waar ze hun geld aan wilden uitgeven. Dat bleken de avocado op toast en de pizza te zijn.

ExtaseOndertussen nam een MRI-scanner ook foto's van het brein van de deelnemers. Bij het zien van pizza, toast met avocado en gelijksoortige maaltijden, is er plots veel activiteit in het beloningssysteem van de hersenen. Maar waar komt deze reactie in onze hersenpan vandaan? Volgens Small komt dat omdat we tegenwoordig verwend zijn doordat voedsel zo makkelijk voorhanden is. Onze voorouders moesten nog zelf hun planten en (rauw) vlees bij elkaar scharrelen. Van nature komt de combinatie van koolhydraten en vetten niet voor en daarom raken we in extase als we deze tegenkomen. Daar zit overigens ook meteen het probleem. Die combi is inmiddels gemeengoed in supermarkten en restaurants. We kunnen er moeilijk 'nee' tegen zeggen en dat is dan ook de reden dat een groot deel van de bevolking kampt met overgewicht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee