Helikopterpiloot Roy de Ruiter krijgt Militaire Willems-Orde

© Defensie

De 36-jarige Roy de Ruiter, die jarenlang een gevechtshelikopter vloog in Afghanistan, krijgt de hoogste onderscheiding die het Nederlandse leger kent.

ANP/Redactie

Met heldendaden in 2008 heeft hij de Militaire Willems-Orde verdiend. Dat een Apache-piloot deze eer ten deel valt, is uitzonderlijk. Luchtmachtofficieren krijgen ook in andere landen zelden zo'n hoge onderscheiding.

CommandantDe inmiddels afgezwaaide majoor krijgt de onderscheiding op 31 augustus door de koning opgespeld. Dan hoort hij pas waaraan hij het ridderschap precies te danken heeft. De Ruiter diende tussen 2004 en 2009 zes keer in Afghanistan, waar hij vooral de taak had grondtroepen te beschermen. Na zijn vijfde missie, in 2008, klom hij op tot commandant van een Apache-eenheid. Die missie heeft hem vermoedelijk ook de Willems-Orde opgeleverd.

TuinmanEr zijn nog drie Ridders Militaire Willems-Orde in leven. Het gaat om de Engelsman Ken Mayhew, die in april 1946 de onderscheiding kreeg, Marco Kroon (2009) en Limburger Gijs Tuinman (2014). Zowel Kroon als Tuinman kregen de onderscheiding voor hun optreden tijdens missies in Afghanistan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee