Werknemers in 'metalektro-sector' leggen werk neer, ook staking bij Nedcar

© ANP Xtra

Werknemers van VDL Nedcar in Born leggen woensdag het werk voor 24 uur neer.

ANP

De stakingen vinden plaats bij bedrijven uit de metalektro-sector in het hele land. Dat hebben de vakbonden aangekondigd.

Vorige week staakten werknemers van DAF al een etmaal. Ook Fokker-personeel voerde actie. De nieuwe stakingen vinden plaats bij ASML, een aantal dochterbedrijven van VDL waaronder VDL Nedcar in Born en Fokker, Scania in Zwolle en Meppel, Wärtsilä in Zwolle, Damen Shipyard en Heerema Zwijndrecht.

LoonsverhogingDe medewerkers in de metalektro willen een nieuwe cao met onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. Ook willen ze meer zeggenschap en meer werkzekerheid. De cao geldt voor circa 150.000 werknemers.

Werkgeversorganisatie FME vindt de aangekondigde staking 'heel jammer'. "Onderhandelingen moeten wat ons betreft aan de onderhandelingstafel worden gevoerd", stelt een woordvoerster. Ook zijn de stakingen volgens haar slecht voor het imago van de sector.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee