Burgemeester Cox 'gesterkt' door Satudarah-verbod

© ANP/Martijn Beekman

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen zegt zich 'gesterkt' te voelen in zijn aanpak van criminele motorbendes door het verbod op Satudarah.

Marco van Kampen

Deze bikerclub werd maandag met onmiddellijke ingang verboden en ontbonden door de rechtbank in Den Haag.

De combinatie van talrijke strafbare gedragingen met de cultuur van geweld maakt het opereren van Satudarah in strijd met de openbare orde, aldus de rechters.

VerbodDe afgelopen jaren zijn tientallen bikers van deze outlaw motor gang (OMG) veroordeeld vanwege criminele handelingen. Dat heeft niet tot een afdoende resultaat geleid, vindt de rechtbank. Daarom is een verbod op en een ontbinding van de vereniging op zijn plaats.

Onder het verbod vallen alle Nederlandse chapters van Satudarah, de support-club Saudarah en Supportcrew 999. Support-club Yellow Snakes uit Tilburg blijft buiten schot. Wordt Satudarah toch in een of andere vorm voortgezet dan kunnen de deelnemers daarvoor strafbaar zijn.

Het is niet de eerste motorclub die in Nederland wordt verboden. Bandidos was eind vorig jaar hetzelfde lot beschoren. Onlangs werd bekend dat het Openbaar Ministerie ook Hells Angels wil laten verbieden. In 2009 mislukte die poging nog.

LimburgSatudarah is in Limburg met vijf afdelingen actief: Venlo, Midden-Limburg, Heerlen, Maastricht en Geleen. Laatstgenoemde chapter kwam de afgelopen maanden in het nieuws als onderwerp van een justitie-onderzoek naar criminele activiteiten. Politie en justitie hebben in 2017 bijna dertig bijeenkomsten van de motorclub in hun clubhuis heimelijk afgeluisterd en gefilmd.

De politie pakte op 6 december vorig jaar Satudarah-president Stephan P., Antony P., Emanuel P., Paul S. (allen uit Geleen) en Dave E. uit Kerkrade op. Justitie ziet hen als de kaderleden van de motorclub. Zij hebben minimaal vier en maximaal acht misdrijven op de dagvaarding staan, waaronder afpersing, witwassen en wapenbezit.

Later werden nog eens vijf verdachten gearresteerd. Eén van hen is inmiddels op vrije voeten. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak begint op z’n vroegst aan het einde van dit kalenderjaar.

AanpakBurgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen nam met extra belangstelling kennis van het besluit van de rechtbank. "Vanaf nu is dus onder meer het samenkomen van Satudarah strafbaar. Het is aan de politie en justitie om strafbare feiten, zoals samenscholing, op te sporen en verdachten aan te houden en te vervolgen. Als burgemeester voel ik mij gesterkt in mijn bestuursrechtelijke bevoegdheden en mijn aanpak van OMG-gerelateerde zaken. Voorbeeld: indien activiteiten van Satudarah een verstoring van de openbare orde opleveren, hoeft dat nu niet meer per casus aangetoond te worden. Wat het verbod in de praktijk betekent, zal in de toekomst moeten blijken."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee