Fenerbahçe maakt weg vrij voor Cocu

© ANP Pro Shots

Fenerbahçe heeft de weg vrijgemaakt voor de komst van Phillip Cocu. De Turkse topclub maakte maandag bekend dat trainer Aykut Kocaman vertrekt. De 53-jarige Kocaman werkte één jaar in de metropool aan de Bosporus.

ANP

"Na een aantal gesprekken en evaluaties zijn we tot de conclusie gekomen dat het tijd is voor een nieuwe aanpak'', zegt Ali Yildirim Koç, de nieuwe voorzitter van Fenerbahçe. Hij heeft Cocu bovenaan zijn verlanglijst staan als nieuwe hoofdtrainer.

De Turken meldden zich afgelopen week bij PSV. Het contract van Cocu in Eindhoven loopt nog één jaar door. "Fenerbahçe is aan zet, zij moeten er met PSV uit komen om toestemming te verkrijgen over een doorlopend contract'', meldde algemeen directeur Toon Gerbrands zaterdag.

Voorronde Champions LeagueFenerbahçe eindigde afgelopen seizoen als tweede in de Turkse competitie, drie punten achter stadgenoot Galatasaray. De club uit Istanbul, die in 2014 voor het laatst kampioen werd, gaat de voorronde van de Champions League in. Afgelopen seizoen speelden er drie Nederlanders bij 'Fener': Gregory van der Wiel, Robin van Persie en huurling Vincent Janssen. Van der Wiel is echter vertrokken naar Toronto FC, Van Persie ging in de winter naar zijn oude liefde Feyenoord en Janssen keert weer terug naar Tottenham Hotspur.

Lees ook: Van Bommel snel hoofdtrainer PSV

Van BommelCocu is sinds de zomer van 2013 hoofdcoach bij PSV. De 47-jarige oud-international behaalde met de Brabanders drie landstitels. Met Mark van Bommel staat al een mogelijke opvolger van Cocu klaar bij PSV. Van Bommel heeft nu het hoogste juniorenteam (onder 19 jaar) onder zijn hoede. Hij werkt momenteel als assistent van zijn schoonvader Bert van Marwijk op het WK, waar ze Australië onder hun hoede hebben.

"Het is een publiek geheim dat Mark één van de kandidaten is'', zei Van Marwijk vanuit Rusland bij de NOS. "Maar meer ga ik daar niet over zeggen. Ook niet over mijn eventuele rol. Dat zou ongepast zijn. Ik ben nu met Australië op het WK bezig.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee