Kasteelheer John Akkerman blijft strijden tegen geitenhouderij Vlodrop

Print
Kasteelheer John Akkerman blijft strijden tegen geitenhouderij Vlodrop

Afbeelding: John Peters

Vlodrop - Kasteelheer John Akkerman uit Vlodrop gaat in hoger beroep nu de rechtbank zijn bezwaren tegen een geitenhouderij heeft afgewezen.

De gemeente heeft de komst van de geiten naar een leegstaande kippenstal in het dorp goedgekeurd omdat dat binnen de vergunningen zou vallen. Volgens Akkerman is er echter geen rekening gehouden met de risico’s van Q-koorts.

Rechter
De rechtbank vindt echter dat Akkerman te ver van de stal woont om als bezwaarmaker ontvankelijk te worden verklaard. Hemelsbreed staat het kasteeltje 850 meter van de stal. Op die afstand is er geen sprake meer van stank- of geluidsoverlast en ook de risico’s van Q-koorts zijn minimaal, aldus de rechter.

Sowieso zijn er sinds de eerdere uitbraken van Q-koorts in Nederland maatregelen genomen waardoor het volgens de rechtbank onwaarschijnlijk is dat een omwonende de ziekte oploopt. De eigenaar van de stallen liet dat eerder zelf ook al aan De Limburger weten.

Nederweert
Omdat Akkerman niet-ontvankelijk is, gaat de rechtbank niet verder in op zijn bezwaren tegen het geitenbedrijf. Akkerman zegt verder te strijden, ook in het belang van andere omwonenden die dichterbij de stallen wonen.

Daarbij verwijst hij naar bijvoorbeeld de provincies Gelderland en Noord-Brabant en de gemeente Nederweert die een voorlopige stop op uitbreiding van geitenhouders hebben afgekondigd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →