Breed verzet tegen vertrek voetbalclub Amstenrade

Print
Breed verzet tegen vertrek voetbalclub Amstenrade

Afbeelding: iStock

Amstenrade / Oirsbeek - ‘Verhuizen is funest voor de leefbaarheid.’ Daarom haalt Amstenrade nog één keer alles uit de kast om het vertrek van voetbalclub Amstenrade tegen te gaan.

Formeel staat het besluit van de gemeente Schinnen vast: voetbalclub Amstenrade verhuist naar Oirsbeek, één kilometer verderop. Maar gezien de vele posters overal in het dorp, geeft Amstenrade de hoop nog niet op.

Gezond verstand
De voetbalclub wordt gesteund door andere verenigingen in het dorp. Van harmonie tot computerclub en van schutterij tot toneelclub, alle vrezen een aderlating voor de leefbaarheid als het voetbal verdwijnt.

Komende weken bezoeken de Samenwerkende Verenigingen Amstenrade de commissie- en raadsvergadering, waar ze een beroep op het gezond verstand van de gemeenteraadsleden doen, zegt Harry Geurten van de voetbalclub.

Tom Faas van Harmonie de Nederlanden vult aan: "In alle partijprogramma’s staan de dorpskernen en de leefbaarheid centraal en worden de verenigingen als drijvende kracht daarachter genoemd." Dus als die verenigingen met een goed doordacht plan komen voor de totale invulling van het gebied de Gijselaar dat de leefbaarheid ten goede komt, kan de gemeente dat niet terzijde schuiven, wil hij zeggen.

Andere partijen
Centraal element in hun alternatieve voorstel is de openclubgedachte waarbij voetbalveld en kantine ­gedeeld worden door de andere spelers in het plangebied: zorggroep ­Cicera, ZoWonen, de bibliotheek, huiskamer Koeteleboet en basisschool de Verrekijker. En als de club één veld inlevert, moet er genoeg ruimte voor alle instellingen zijn in het plangebied.

Gymles
De voetbalclub is met circa vierhonderd leden de grootste vereniging. De verwevenheid met andere clubs is groot. Gevreesd wordt dat een vertrek van de voetballers ook voor hen gevolgen heeft. Faas: "Als de club in een ander dorp zit, kijkt ze naar andere partners."

Ook op basisschool de Verrekijker hangt een poster. "We hebben veel leerlingen die lid zijn van de voetbalclub. En als de senioren spelen, zijn er ook altijd veel kinderen bij", verklaart directeur Wiel Gulpen de link tussen school en club. De scholieren hebben bovendien gymles op het kunstgrasveld.

Tijd
Op het gemeentehuis wordt nog steeds van een gelopen race gesproken. "De voetbalclub weet al sinds 2008 dat ze moet verhuizen", zegt wethouder Roy van der Broek. Maar dat besluit stoelde op een verwachte ledendaling, die niet is uitgekomen.

De tijd dringt, voor 1 januari moet de schop in de grond. Anders loopt Schinnen 4,3 ton subsidie mis.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →