Aanpak kruising A76 pas in 2019

Print
Aanpak kruising A76 pas in 2019

Afbeelding: Ermindo Armino

Amstenrade - De reconstructie van de A76-kruising bij Neerbeek laat nog even op zich wachten. Het knooppunt nu afsluiten zou leiden tot chaos omdat ook elders aan de weg wordt gewerkt.

Het kruispunt A76 en Prins Mauritslaan bij Neerbeek wordt pas in de zomer van 2019 gerenoveerd en aangepast. Rijkswaterstaat en de gemeenten Sittard-Geleen en Beek hebben in goed overleg hiertoe besloten.

Werkzaamheden
De reden is dat in de directe omgeving van het kruispunt ook ­ingrijpende werkzaamheden uitgevoerd worden. Het betreft de aansluiting van de Buitenring Parkstad bij Schinnen, waardoor vrachtverkeer vanwege een tijdelijke afsluiting bij Schinnen geacht wordt door te rijden tot Geleen en daar te draaien om weer richting Schinnen te rijden.

Aan de andere kant van het viaduct bij Neerbeek wordt bovendien in Stein aan de snelweg gewerkt.

Chaos
Wethouder Hub Schoenmakers (Verkeer, BBB/NDB) zegt dat het gelijktijdig renoveren van de kruising bij Neerbeek in combinatie met deze werken zal leiden tot chaos in het verkeer.

Reconstrueren in de zomer van 2019 heeft volgens hem het bijkomend voordeel dat het verkeer dan minder intensief is en de hinder dus ook geringer. Noodzakelijke spoedreparaties worden volgens hem intussen wel gewoon verricht.

Kruising
Voor verbetering van de kruising wordt 1,2 miljoen euro uitgetrokken. Daarvoor wordt een extra voorsorteerstrook vanuit Geleen aangelegd, evenals een tweede oprijstrook richting de A76.

Verder wordt het wegdek aangepast en vernieuwd en de verkeersregel­installatie vervangen, zodat het verkeer over de Rijksweg Zuid straks een groene zone heeft. Ook wordt rekening gehouden met de aanleg van de snelfietsroute, en wordt de bewegwijzering voor verkeer komend vanuit Eindhoven aangepast.

Lees ook: Beek legt dertig jaar oud plan voor A76 op tafel

Fly-over
Nog steeds rijden veel trucks per abuis via de fly-over op Kerensheide richting Heerlen terwijl ze naar België moeten. Om daar alsnog te geraken, rijden chauffeurs bij Neerbeek de A76 weer af om te draaien.

Voor deze manoeuvre is op het viaduct te weinig plek. Het keren leidt tot oponthoud en gevaarlijke situaties. Schoenmakers zegt dat de bebording bij de afrit maar ook eerder op het traject ter hoogte van Urmond waar nodig aangepast wordt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →