Kane redt Engeland tegen Tunesië

© EPA

Engeland is in de eerste WK-wedstrijd tegen Tunesië met de schrik vrijgekomen. Lange tijd leek het duel in Volgograd in 1-1 te eindigen. In de extra tijd kopte Harry Kane van dichtbij de Britse ploeg naar de winst: 2-1.

ANP

Het 'goudhaantje' van Tottenham Hotspur had in de elfde minuut ook al de score geopend.

Weinig creativiteitFerjani Sassi benutte na ruim een half uur een strafschop namens het moedige Tunesië (1-1). Na een sterke beginfase viel Engeland ver terug. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate toonde vooral na de rust te weinig creativiteit en individuele kwaliteiten om Tunesië uit te schakelen. Kane sloeg in blessuretijd alsnog toe.

Keeper Tunesië geblesseerdIn een hoog tempo en met veel variatie in de aanvalsopbouw ontwikkelde de Britse ploeg een groot openingsoffensief, met Jesse Lingard als een van de gangmakers. Een treffer kon niet uitblijven. Kane tikte van dichtbij binnen nadat doelman Mouez Hassen eerst nog een kopbal van John Stones op de doellijn had weggeslagen. Kort daarna ging de geblesseerd geraakte keeper Hassen huilend naar de kant. Farouk Ben Mustapha was zijn vervanger.

Strafschop door armbeweging WalkerEngeland, en met name de speelse Lingard, verzuimde de marge snel te verdubbelen. Tot ieders verrassing kreeg de Afrikaanse ploeg in de 33e minuut een strafschop. Kyle Walker raakte tegenstander Fakhreddine Ben Youssef met een achterwaartse armbeweging. Sassi schoot aarzelend raak vanaf elf meter (1-1). Daarna waren Stones (mistrap) en Lingard (paal) nog voor de rust dicht bij 2-1.

Na de pauze werd het voetbal van Engeland er niet beter op. Mede door toedoen van het fanatiek verdedigende Tunesië waren de Britten amper nog gevaarlijk. Het was de slimme Kane die Engeland in de toegevoegde tijd verloste: 2-1.

Kane in de wolken"Het is geweldig'', jubelde de topscorer van Tottenham Hotspur. "Ik ben enorm trots op onze ploeg. We hebben karakter getoond. Daardoor hebben we in de eindfase toch nog de winst kunnen afdwingen.''

Kane was redelijk tevreden over de eerste helft. "We speelden goed, maar kwamen te weinig tot scoren. Na de rust bleven we erin geloven. Zo hoort het ook op een WK. Dan moet je tot de laatste seconde blijven strijden. Dat kan deze ploeg ook. We zijn zowel op als buiten het veld een sterke eenheid.''

GerechtigheidKane vond de (benutte) strafschop voor Tunesië, na een slaande beweging van Kyle Walker, goedkoop gegeven. "Dan hadden wij er in de tweede helft ook nog wel een paar verdiend. Ze grepen ons overal vast en trachtten ons op alle mogelijke manieren af te stoppen. Het is dan toch een beetje gerechtigheid dat het dan toch nog lukt in de extra tijd. Ik ben helemaal in de wolken.''

In de tweede groepswedstrijd speelt Engeland zondag tegen Panama, dat maandag met 3-0 verloor van België.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee