Overheidsruzie komt voor de rechter

Print
Overheidsruzie komt voor de rechter

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

Panningen - Gemeenten die elkaar van vals spel betichten. Het gebeurde maandag voor de rechtbank in Roermond. Peel en Maas: "Dit is een evidente schending van afspraken."

Geen verheffend beeld: gemeenten die rollebollend door de rechtbank gaan. Volgens de gemeente Peel en Maas verzon Reinigingsdienst Maasland een list om haar geld uit zak te kloppen.

Het afvalbedrijf in Haelen, een samenwerkingsverband van gemeenten in Midden-Limburg, bestrijdt dat met klem.

Goedkoper
De overheidsruzie werd maandag uitgevochten voor de rechtbank in Roermond. Inzet: het slijk der aarde. De voormalige gemeenten ­Meijel en Kessel maakten deel uit van RD Maasland. Zij gingen in 2010 met Maasbree en Helden op in Peel en Maas.

De fusiegemeente stapte per 1 januari 2018 uit het samenwerkingsverband. De eigen dienst zou het afval goedkoper kunnen inzamelen. Prima, liet RD Maasland weten. Maar dan dient er wel afgerekend te worden.

Peel en Maas moest bijna 1,8 miljoen euro betalen om de samenwerking te beëindigen. Dat vond de gemeente veel te gortig. Zelf kwam ze uit op ruim een miljoen euro minder. Ze tekende bezwaar aan.

Astronomische wettelijke rente
Vervolgens ontspon zich een juridische discussie wie het bezwaar moet behandelen: de provincie of RD Maasland zelf. De onderhandelingen over een minnelijke regeling liepen stuk, waarna Peel en Maas in april 2018 een aangepast besluit kreeg voorgelegd.

De gemeente hoefde slechts 1,5 miljoen te betalen. Wel moest het geld binnen zes weken zijn overgemaakt, anders moest ze rente betalen. Een 'astronomische, wettelijke rente', aldus advocaat Jan Jacobse. "Tienduizend euro per maand en oplopend."

Kwalijke actie
Peel en Maas vroeg de rechtbank het besluit op te schorten. Toch werd het hele bedrag al betaald, uit angst voor de hoge rente. Jacobse sprak van een kwalijke actie, bedoeld om de gemeente met de rug tegen de muur te zetten.

Hij rept van een 'evidente schending van afspraken'. Hij vermoedt dat Maasland onvoldoende rekening heeft gehouden met het vertrek van Peel en Maas en die kosten op de gemeente probeert te verhalen.

Volgens advocaat Arthur Vegt van Maasland zijn in het nieuwe besluit actuele cijfers gebruikt en staat het gemeentelijk bedrijf in zijn recht. De bestuursrechter doet volgende week uitspraak.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →