Energieneutraal Peel en Maas blijft voorlopig een illusie

Print
Energieneutraal Peel en Maas blijft voorlopig een illusie

Afbeelding: Stock.xchng

Panningen - Peel en Maas energieneutraal maken, is vooralsnog niet haalbaar en betaalbaar. Dat blijkt uit onderzoek door studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven.

"Het is moeilijker dan gedacht", erkent wethouder Paul Sanders (Duurzaamheid, VVD). "Met het plaatsen van zonnepanelen en windmolens red je het niet."

Verwarrende termen
De studenten wezen er voorts op dat de termen ‘energieneutraal’ en ‘zelfvoorzienend’ vaak als synoniemen worden gebruikt, maar dat ze niet hetzelfde betekenen. Energieneutraal wil zeggen dat een regio evenveel energie opwekt als die verbruikt.

Zelfvoorzienend betekent dat je op elk moment van de dag genoeg energie hebt om in je behoefte te voorzien. Dus ook als de zon niet schijnt en er geen wind is.

Ambitie
De gemeente Peel en Maas heeft de ambitie uitgesproken in 2030 energieneutraal te zijn. Dertig stu­denten van de TU in Eindhoven onderzochten of het streven haalbaar is.

Maandag presenteerden de studenten de resultaten. Zij benadrukten dat de gemeente nu 3 procent van haar energiebehoefte opwekt. De stap naar 100 procent is een enorme uitdaging. Zelfvoorzienend is een illusie, energieneutraal vergt een investering van 'miljarden euro’s'. Alleen voor Peel en Maas.

Glastuinbouw
En ook dat is lastig. Zo is verreweg de grootste energieslurper de landbouw, en dan met name de glastuinbouw. In Peel en Maas ligt 300 hectare kassen, die 180 miljoen kuub gas verstoken per jaar.

Dat komt overeen met 1150 windmolens of 210 vierkante kilometer zonnepanelen. Peel en Maas is 160 vierkante kilometer groot. Zo lang de marges smal zijn en het gas goedkoop wordt niet geïnvesteerd in duurzame ontwikkelingen, menen zij.

WK
Is het opwekken van energie al lastig, nog moeilijker is het garanderen van een stabiele levering. Daarbij is het nodig energie op te kunnen slaan en via een fijnmazig netwerk te transporteren. Sanders: "Als Nederland ooit weer aan een WK deelneemt, mag het niet zo zijn dat de tv’s op zwart gaan omdat de zon niet schijnt en de wind niet waait."

Hij is niet ontmoedigd, maar beseft dat de energietransitie geleidelijker zal lopen dan gehoopt. Het onderzoek geeft volgens hem wel voldoende aanknopingspunten om op de ingeslagen weg door te gaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →