Bricksworld Heerlen wil doorstart maken

Print
Bricksworld Heerlen wil doorstart maken

Afbeelding: De Limburger

Dat ‘handgemeen’ was de bekende druppel. Na de agressieve actie van Lego-baas Marco Capone besloot Jac Pellegrom zijn winkel in Heerlen per 1 juli te sluiten. Hij overweegt een doorstart.

Marco Capone, directeur van Lego Benelux, kwam ­afgelopen vrijdag naar Heerlen met een heel vervelende boodschap: pas over een jaar zou duidelijk worden of Jac Pellegrom van Bricksworld al dan niet volwaardig franchise­nemer kon worden.

Een breder assortiment wilde de fabrikant intussen niet bieden. "Toen wist ik dat we onze deuren konden sluiten", zegt Pellegrom. "We moeten een gecer­tificeerde winkel worden om de ­torenhoge kosten in dit unieke pand te kunnen dragen."

Sanering
De zakenman, die zijn winkel afgelopen jaar verplaatste naar de Van der Maessenstraat, had de bui zien hangen. Lego had weliswaar voor 70.000 euro geïnvesteerd in zijn winkel van drie verdiepingen (voorheen Meyer & Meyer), maar eind vorig jaar besloot het moederbedrijf opeens tot een grote sanering.

Marco Capone kreeg de leiding over de Benelux. Zelfstandige winkels kregen vanaf december minder producten geleverd, stelt Pellegrom. Een definitief gesprek over franchise liet op zich wachten.

Woede
Pellegrom: "Als franchiser krijg je een breder en groter assortiment geleverd. En je krijgt het niet later dan de bekende speelgoedketens, die in Nederland pas in handen van één eigenaar zijn gekomen. Ik heb daarover een klacht ingediend bij de mededingingsautoriteit. Ons land telt achttien speciaalzaken, we hebben het allemaal moeilijk."

Het gesprek met Marco Capone was binnen twee minuten afgelopen. "Hij werd kwaad. Toen zei mijn Deense coach: ‘U heeft twee uur moeten rijden, maar wij hebben een halfjaar voor niets op u gewacht.’ Een woeste Capone schudde hem toen door elkaar."

Doorstart
Pellegrom zegt een doorstart te overwegen. "Wij zijn namelijk in Duitsland heel succesvol met onze eigen lego-BOC-sets rond de iconische ­Kever en T1-bus. Die worden door 4500 VW-dealers verkocht. Ook Audi en BMW tonen belangstelling. BOC staat voor Brickworlds Own Creations."

Beklag
De ondernemer heeft tot slot zijn beklag gedaan bij het legohoofdkantoor in het Deense Billund. "Gezien onze hoge omzet en 12,5 jaar dealerschap, is het vreemd om ons geen franchisenemer te maken of een groter assortiment te gunnen."

Lego Benelux reageerde maandag niet op een verzoek om een reactie te geven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →